У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ ЗНАТНО БОЉА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА! ВАКЦИНАЦИЈА ТЕЧЕ ПРЕДВИЂЕНОМ ДИНАМИКОМ
У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ ЗНАТНО БОЉА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА! ВАКЦИНАЦИЈА ТЕЧЕ ПРЕДВИЂЕНОМ ДИНАМИКОМ

Вакцинација на вакциналном пункту „Мостонга“ тече предвиђеном динамиком, у складу са списковима са е-управе. На територији града Сомбора обе дозе вакцине је примило 13.311 лица, док 5.803 грађана чека ревакцину. Гордана Цветић, лекар епидемиолог Завода за јавно здравље Сомбор каже да је у Дому здравља Сомбор вакцинисано 11.827 особа, а у сомборској болници 1.484 особе. У Дому здравља Апатин је вакцинисано 3.467 особа, у Кули 3.834 особе, у Оџацима 3.189 особа, што је значи да је у Западнобачком округу укупно вакцинисано и ревакцинисано укупно 23.801 особа. На ревакцину у округу укупно чекају 12.124 особе.

Бројке кажу да је епидемиолошка ситуација на територији Западнобачког округа у знатном побољшању. У општини Кула тренутно је 350 активних случајева, у Сомбору 319, у Апатину 178 и у Оџацима 124.

  • У ковид амбуланти је урађено 406 прегледа, укупан број позитивних је био 69 а број упућених према сомборској болници је 50. То је значајан пад броја прегледа и ковид позитивних особа у односу на претходну недељу. Можемо констатовати да се епидемиолошка ситуација полако, али видљиво смирује, казао је Здравко Хлодик, начелник ковид амбуланте у Сомбору.

Драган Растовић, директор Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор је рекао да у ковид одељењу ове установе има 36 пацијената од којих је један на механичкој вентилацији, а пет пацијената је на неинвазивној вентилацији.

  • Сви пацијенти захтевају неки од облика кисеоничке терапије, а већина пацијената је са средње тешком до тешком клиничком сликом и углавном су старији од 50 година, изјавио је Растовић.

Сомборска болница у односу на расположиви кадар и могућности организује рад специјалистичких амбуланти. Раде ендоскопски кабинети као и радиолошка служба, а што се тиче оперативне хируршке гране, осим ургентних раде се и друге интервенције, али у мањем обиму. (РТВ)