ДЕЛЕГАЦИЈА СОМБОРА ПРИСУСТВОВАЛА ЧЕТВРТОЈ ТКАЧКОЈ КОЛОНИЈИ У ПИРОТУ
ДЕЛЕГАЦИЈА СОМБОРА ПРИСУСТВОВАЛА ЧЕТВРТОЈ ТКАЧКОЈ КОЛОНИЈИ У ПИРОТУ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима, градским већником за културу и образовање Немањом Сарачем и шефом кабинета градоначелнице Љиљаном Мирић, боравила je 9. јула на IV међународнoj Ткачкoj колонији у Пироту, која се одржава под покровитељством амбасада САД и Канаде, на Старој планини у селу Дојкинци.

Колонија традиционално окупља жене које се широм Србије, а пре свега из Пирота и Стапара, баве израдом рукотворина, као и стране дипломате, званичнике државних институција, представнике привреде и медија, који пружају подршку незапосленим женама из руралних крајева да кроз домаћу радиност обезбеде себи трајно запослење и стабилан извор прихода.

Ово је јединствена иницијатива за очување и промоцију ткалачке уметности као једног од најистакнутијих традиционалних заната Србије.

Амбасадори и представници амбасада Канаде, САД, Аустралије, Индије, Белгије, Бразила, Швајцарске, Шведске, Норвешке, као и делегација Града Сомбора на челу са градоначелницом и представници НАЛЕД-а, стигли су дан раније и у пратњи градоначелника Пирота Владана Васића и његових сарадника, обишли су Момчилов град и археолошку поставку подно тврђаве Кале.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је на отварању колоније изразила задовољство што се налази на једној оваквој манифестацији чији концепт јој је познат, јер се упоредо сваке године, поред Пирота, ткачка колонија у септембру одржава и у Стапару. Она је исткала да је за похвалу да је једна оваква активност успела да покаже и докаже своју одрживост, да локалне самоуправе могу да сарађују, те да имају активне жене захваљујући којима је оваква колонија уопште и могућа.

  • Верујем да је ово само једна од првих стаза које ћемо проћи у очувању свог културног наслеђа и да је ово пример како треба радити и у другим областима. Свака локална самоуправа зна за своје богато културно наслеђе, али да ли је оно довољно заштићено, да ли је оно препознато, или је препуштено рубу времена, на нама је да то препознамо, да то подржимо и да пружимо подршку свима онима који су спремни да раде на његовом очувању. Зато је велико задовољство што на колонији присуствују, осим Сомбора и Пирота, и друге локалне самоуправе, јер то улива велику наду да све више препознајемо оно што заправо јесмо и да као локалне заједнице радимо на томе да наше специфичности буду препознате и као такве представљају нас саме. Очување традиције, културе и наших обичаја јесте нешто што нас чини посебнима и захваљујући чему смо управо оно што заиста јесмо, истакла је Душанка Голубовић.

Ткачку колонију организује Етномрежа, у партнерству са градовима Пирот и Сомбор, НАЛЕД-ом и локалном занатском задругом “Дамско срце” и уз подршку амбасада Канаде и САД.

Оставите одговор