XIII „САЈАМ СТВАРАЛАШТВА СЕОСКИХ ЖЕНА У ВОЈВОДИНИ“
XIII „САЈАМ СТВАРАЛАШТВА СЕОСКИХ ЖЕНА У ВОЈВОДИНИ“
  • Post category:Култура

Сомбор је данас био домаћин  „Сајма стваралаштва сеоских жена у Војводини“, на ком су се представиле  чланице удружења из свих крајева Војводине са производима из домаће радиности. Сајам је привукао многобројне посетиоце који су имали прилику да виде различите врсте рукотворина, веза, тканица, сувенира, али и да пробају традиционалну војвођанску храну припремљену по старинским рецептима.

Манифестацију је свечано отворио градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, а присутне су поздравиле и директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић Гостовић и Зденка Митић, представница локалних удружења и активисткиња.

Градоначелник Ратковић је нагласио да је за локалну самоуправу од велике важности да оснажи женско предузетништво, а посебно жене у руралним подручјима и да ће се подршка путем градских конкурса наставити и у наредном периоду.

„Оно на шта је Град Сомбор поносан, у овој години, поред свих конкурса које смо имали за манифестације, за културно-уметничка друштва, за удружења, имали смо Јавни позив за помоћ женском предузетништву, а од ове године први пут је био и Конкурс за очување културног наслеђа, где смо издвојили одређена средства у буџету Града, која планирамо свакако и у наредној години“, истакао је Ратковић.

„Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини“ је традиционална манифестација Завода за равноправност полова која се сваке године одржава у другом граду Војводине а поводом обележавања 15. октобра – Међународног дана сеоских жена, када земље широм света различитим активностима указују на посебан допринос жена на селу, на њихову кључну улогу у унапређењу пољопривреде и руралног развоја, унапређењу квалитета хране и елиминисању сиромаштва на селу. Ове године дан се обележава под слоганом „Сеоске жене се уздижу и траже основна права на одрживи развој“.

Станислава Малић Гостовић, испред Покрајинског завода за равноправност полова, нагласила је да се на Сајму у Сомбору представило око 180 удружења жена.

„По подацима које Завод редовно води и ажурира, на територији Војводине делује преко 450 удружења жена, претежно се баве домаћом радиношћу, дакле ручним радовима и производњом хране. Покрајинска влада континуирано, не само кроз активности као што је Сајам, преко покрајинског Завода, спроводи заправо политику једнаких могућности и родне равноправности, и кроз своје конкурсе и кроз подстицање женског активизма, али и кроз омогућавање једнаког приступа ресурсима“ рекла је Малић Гостовић.

Поред сајма изложбено – продајног карактера, у Свечаној сали Градске куће одржана је и презентација удружења жена из управних округа Војводине, где су чланице представиле примере добре праксе и резултате које су постигле у оквиру својих активности.

XIII „Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини“ одржан je у организацији Града Сомбора и Туристичке организације града Сомбора, под покровитељством Завода за равноправност полова и Покрајинске владе.