ВЕЧЕРАС У СОМБОРУ МАНИФЕСТАЦИЈА „НОЋ МУЗЕЈА“
ВЕЧЕРАС У СОМБОРУ МАНИФЕСТАЦИЈА „НОЋ МУЗЕЈА“

Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор ће 14. маја 2022. године пригодним програмом узети учешће у овогодишњој манифестацији „Ноћ музеја“.

Најпре ће од 11 часова у Змај Јовиној улици почети Базар рукотворина и традиционалних производа Војводине, а у организацији Културног центра на Тргу Светог Тројства од 18 часова ће бити реализовано и свечано отварање манифестације „Ноћ музеја“. У склопу отварања манифестације Александра Аризановић ће извести балетску минијатуру „О љубави“, а од 21 сат на „Ћелавом тргу“ ће бити одиграна представа „Врпца“. У Галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор од 19.30 часова ће бити отворена изложба Живка Ђака „Лето без краја“, а потом ће на истом месту Мина Ћирић извести кореографску минијатуру „Екологија односа“. Поставка поменуте изложбе трајаће до 4. јуна.

Као и ранијих година, Градски музеј Сомбор је и овог пута поводом „Ноћи музеја“ припремио занимљив програм. У суботу, 14. маја 2022. године од 17 до 18 часова за најмлађе Сомборце биће организована „Потрага за музејским благом“, а од 19 часова ће бити уприличено отварање изложбе „Загор из нашег сокака“. Посетиоци изложбе моћи ће да виде оргиналне табле стрипа „Загор“, неких од најпознатијих светских и домаћих стрип цртача. Специјални гости на отварању изложбе биће Миодраг Микица Ивановић и Зоран Јанковић, стрип цртачи чији ће се радови наћи у поставци. Све оне који посете изложбу очекују поклони у виду брошуре посвећене изложби, флајера и разгледнице са мотивима „Загора“. Организатори изложбе су Клуб љубитеља стрипова и Центар ПЕБ у сарадњи са Градским музејом Сомбор, а изложбу је приредио Светозар Анђел из Зрењанина.

Од 20 часова у сомборском Музеју ће почети концерт „Милан Петровић квартета“, који изводи инструменталне фанк, блуз, џез ауторске композиције Милана Петровића и познате теме уз специфично извођење. Наступали су на многобројним фестивалима у Србији и региону, а имали су и турнеју по Кини на позив Министарства културе Републике Кине и то по препоруци „Нишвил џез фестивала“.

Милан Петровић је композитор, пијаниста и текстописац. Своју професионалну каријеру гради на музичкој сцени од 1993 године, кроз сарадњу са познатим регионалним уметницима. У самосталној каријери објавио је укупно десет издања на којима се потписује као композитор, аранжер и музичар, а као гостујући музичар налази се и на бројним издањима уметника из региона. У априлу 2021. године објављено је компилациско издање ауторских композиција, а самостално је наступао широм света. Концерт је омогућен уз подршку Туристичке организације града Сомбора.

У Галерији „Милан Коњовић“ посетиоци ће 14. маја од 20. часова моћи бесплатно да погледају тематску изложбу „Стилизација форме“, коју чини 18, до сада невиђених, цртежа и акварела.

У Народном позоришту Сомбор од 20 часова ће бити изведена представа „Коронирајмо“, Пан театра из Београда.

Установе културе у Сомбору ће током манифестације „Ноћ музеја“, односно 14. маја радити до поноћи.