У ЗБО ОТВОРЕНА ТРИ ГРАНИЧНА ПРЕЛАЗА ЗА ПРОМЕТ РОБЕ СА МАЂАРСКОМ И ХРВАТСКОМ
У ЗБО ОТВОРЕНА ТРИ ГРАНИЧНА ПРЕЛАЗА ЗА ПРОМЕТ РОБЕ СА МАЂАРСКОМ И ХРВАТСКОМ

У западнобачком округу од шест граничних прелаза са Мађарском и Хрватском, отворена су три прелаза преко којих се одвија промет робе. На прелазу Бачки Брег могу прелазити и радници, који раде у пограничном подручју.

Гранични прелаз са Мађарском, Бачки Брег – Херцег Сантово отворен је за путнички саобраћај, али за погранични промет, јер преко границе могу само грађани који у другу државу путују због посла или уколико са друге стране границе имају своју имовину, али су ти одласци ограничени на 50 километара од границе.

  • Много ми значи отварање овог граничног прелаза, јер имамо фирму у другој држави. Процедура је једноставна, не чека се ни минут и све добро функционише, каже Атила Јожеф из Сомбора.
  • Пошто нам је фирму у Херцег Сантову морамо сваки дан бити и у фирми и код куће, тако да сваки дан прелазимо, каже Жужана Хасановић из Бездана.

Гранични прелаз Бачки Брег отворен је и за теретни саобраћај носивости до 3.5 тоне.

  • Ко је раније ишао преко овог прелаза иде и сада. Теретни саобраћај иде за све земље Европске уније и Мађарску. Већином је то репроматеријал за ауто индустрију, каже Жељко Просеница шеф ЦИ Бачки Брег.

На граничном прелазу са Хрватском Богојево-Ердут нема путничког саобраћаја, али је прелаз отворен за теретњаке.

  • Теретни саобраћај се одвија у значајно смањеном обиму. Око 30 посто у односу на ранији период. Преко овог прелаза могу прелазити само возила која возе робу за Хрвартску из Србије, или у Србију из Хрватске . Углавном је то репроматеријал за разне идустрије, пре свега за грађевинску индустрију, каже Мирко Горетић, шеф ЦИ Богојево.

Гранични прелаз са Мађарском код Растине је затворен, као и прелаз са Хрватском Бездан – Батина. За промет робе отворен је осим Бачког Брега и Богојева гранични прелаз Бездан на Дунаву. (РТВ)

Оставите одговор