У ТОКУ ИЗЛОЖБА КОНКУРСНИХ РАДОВА ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА СПОМЕНИКА КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ У СОМБОРУ
Зоран Ивановић и победнички рад
У ТОКУ ИЗЛОЖБА КОНКУРСНИХ РАДОВА ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА СПОМЕНИКА КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ У СОМБОРУ

У Галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор до 6. октобра траје изложба конкурсних радова за израду идејног решења споменика краљу Александру I Карађорђевићу у Сомбору. Изложбу је отворио главни урбаниста града Сомбора, Милан Стојков, осврнувши се на пут који је пређен од подношења иницијативе за поновно постављање споменика краљу Александру I Карађорђевићу до завршене јавне набавке.

Јавна набавка била је расписана до 15. августа, док је одлуке о победнику и наградама донео стручни жири у саставу: академски вајар Петер Мраковић, председник жирија, историчар уметности-конзерватор Дејан Радовановић, дипл. сликар-графичар Милан Јовановић Јофке, дипл. инж. архитектуре Јасмина Бобић и др Михаел Антоловић.

На Конкурс су пристигла четири ауторска рада која су изложена у Галерији Културног центра „Лаза Костић“. Жири је одлучио да су најбоље идејно решење предложили аутори из Београда, Зоран Ивановић и Александар Недељковић којима је припала и новчана награда од милион динара. Друга награда вредна 70.000 динара припала је професору Миодрагу Живковићу и његовом ауторском тиму такође из Београда, док је жири на треће место поставио идејно решење Драгана Раденовића из Београда и његовог тима, којима је припала награда од 40.000 динара. Творац четвртопласираног идејног решења је четврту Шетер.

Парцела на којој се планира подизање новог споменика је Парк хероја, односно простор испред Скупштине града Сомбора, где се већ налазе споменици народних хероја и скулптуре сомборског уметника Павла Блесића.

Првобитни споменик који је дело Антуна Аугустинчића постављен је 1940. године, а у пролеће 1941. окупатори су уклонили споменик.