У ЈЕКУ КРИЗЕ СОМБОР РАСИПА ПАРЕ НА СПОРТ КОЈЕГ ВЕЋ ГОДИНУ ДАНА ГОТОВО И ДА НЕМА
У ЈЕКУ КРИЗЕ СОМБОР РАСИПА ПАРЕ НА СПОРТ КОЈЕГ ВЕЋ ГОДИНУ ДАНА ГОТОВО И ДА НЕМА

Баш у време када највеће светске економије муку муче са финснсијским проблемима и смањују буџете у свим областима, због тоталног хаоса који је на читавој планети изазвала епидемија корона вируса, локална власт у Сомбору је буџет за спорт повећала за чак осам милиона динара у односу на претходну годину. Увећана су и средства за подршку школском и предшколском спорту у Сомбору, па је за ову намену из буџета издвојено готово 12 милиона динара.

Иако није баш најјасније ни где је завршио новац који су спортски клубови добили на конкурсу прошле године обзиром да су такмичења прекинута, а у већем делу године није било ни тренинга, буџет за спорт Града Сомбора је са прошлогодишњих 42 повећан на 50 милиона динара. Овај потез градске власти је посебно нелогичан, када се узме у обзир чињеница да и даље нико не може да предвиди у ком смеру ће епидемија Ковид-19 ићи и да ли ће спортисти поново морати на „принудне годишње одморе“.

Да се на сомборском спорту ни за време кризе не штеди и да је он јачи чак и од пандемије потврђује и организација Купа нација у боксу, турнира који је у нашем граду одржан половином јануара када су сва јавна окупљања али и спортски догађаји били суспендовани. Да је у овој грани Сомбора (за разлику од рецимо привреде) и поред свих недаћа све како треба, сведоче и признања која су додељена по завршетку Купа нација. Наиме, Боксерски савез Србије и Боксерски клуб Сомбор су доделили плакете онима који су, како је наведено, „дали несебичну помоћ у развоју бокса на територији Сомбора“, па су у време када је људима најмање до спорта, признања за развој истог добили градоначелник и председник Скупштине града Сомбора.

Из свега наведеног може се извести закључак да је спорт постао све осим онога што би требао да буде, а највише бизнис и полиигон за све и свашта.

Поређења ради, за функционисање шест градских Месних заједница је ове године из буџета Сомбора опредељено нешто више од десет милиона динара, а спортски клубови ће бити почашћени од градских челника са осам милиона динара више у односу на прошлу годину.

Треба напоменути и да је Сомбор ове године умањио буџет за социјалну и дечију заштиту за више од шест милиона динара у односу на прошлу годину.

Мање од педесет милиона, колико је ове године издвојено за спорт, ће рецимо коштати изградња бициклистиче стазе на Стапарском путу (18,33 милиона), шеталишта од моста на Апатинском путу до Тромеђе (20 милиона) па чак и изградња новог кружног тока код „Соколског дома“ (47 милиона).

Додатних осам милиона динара за спорт, могло је да се усмери и рецимо на санацију путева који су у катастрофалном стању. Треба напоменути да је за одржавање тротоара и крпљење ударних рупа на сомборским путевима за читаву годину издвојен 21 милион динара, што није ни 50% од онога што ће добити спортисти.

У сваком случају, сигурни смо да је у време када су спорт и забава и на светском нивоу у сасвим другом плану, део новца из ових области могао да се преусмери на нешто друго што је у овом тренутку много битније, а о повећању буџета за исте је сулудо и размишљати.

И за крај, савет Сомборцима!

Сваки пут када упадннете аутом у неку рупу и оштетите га, гурате дете у колицима по тротоарима који личе на калдрму, или када пролазите неасфалтираном улицом, немојте се љутити, јер је новац којим је то могло бити решено отишао спортским клубовима који се (част малобројним изузецима) углавном такмиче у лигама за које нико од грађана и не зна и који су махом на аматерском нивоу. Посматрајте то са ведрије стране и будите „реални“, можда нашим новцем Сомбор некада изнедри неког Месија, Роналда или можда Тајсона, Кличка…

This Post Has 5 Comments

 1. Andi

  Sad ce poceti kriv ovaj kriv onaj ovaj uradio ovo onaj ono bilo je dobrih i losih poteza kod svih.
  Ima jedan deo grada sa blizu 200 domacinstava gde zivi oko 500 stanovnika koji nemaju pijacu vodu nemaju pesacku stazu nemaju ulicnu rasvetu gde postar ide 2 puta nedeljno kao na manjaci a tim putem jos od marije terezije idu deca i odrasli po noci i po danu u skolu i za grad.
  Pitajte poslanike i upravu sombora koji je to deo grada njih bar 50% nezna.

 2. Šeks

  Ne bi bilo loše da postavite kompletnu sliku, koliko je koji klub dobio i u kom se rangu takmiči, a što se tiče razvoja sporta i omladine stanje nikad katastrofalnije.

 3. Lole

  A u šta biste vi voleli da ulažu? Spominjete kružne tokove koje ste pljuvali kada su se gradili,biciklističke staze gde vam smetaju radovi dok se grade,a sve to se napravilo unazad 5-6 godina. Sport je jedina investicija koja vam se sigurno vraća kroz zdravu omladinu i zdravo društvo. Ima li većeg benefita od toga? Nema,ako se gleda dugoročno. Kroz ulaganje u sport ulažemo u budućnost grada Sombora.

  1. bunarika

   Sve si Lolo lepo rekao, jedino si propustio da kažeš ili ne znaš da najviše sportskih novaca odlazi ( na nezakonito oteto mesto FK Stanišiću) novoformiranom FK Radnički 1912 u kojem koliko znam ne igra ni jedan Somborac. Kome to treba osim Rusu i kompaniji iz nakaradne sekte. Neko reče da bi bilo dobro da se objavi spisak klubova, koliko ko dobija i u kojem je rangu takmičenja. Taj spisak bi možda otkrio da za nek postoje kriterijumi,a za neke ne.

 4. bunarika

  Jasno je gde će tih novih 8 miliona – Vučićevom fudbalskom klubu u čijim redovima nema ni jednog Somborca!

Comments are closed.