СВЕЧАНО ОТВОРЕН 4. СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
СВЕЧАНО ОТВОРЕН 4. СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Четврти Сомборски филмски фестивал синоћ је свечано отворен у Атријуму Градске куће.

Овогодишњи фестивал под слоганом „Трагом снова Ернеста Бошњака“ приредио је публици у Сомбору 16 филмских остварења која су сврстана у пет селекција: Главни програм, Кад би Сомбор био Холивуд, Панорама аустријског филма, Селекција филмова младих аутора и Филмски матине за децу.

Svetozar Cvetković
Фото: Град Сомбор

У оквиру отварања четвртог Сомборског филмског фестивала, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић уручио је „Специјалног Ернеста“, награду за досадашњи и будући допринос добрим филмовима, легендарном глумцу Светозару Цветковићу, који је и званично отворио фестивал.

Директорица Сомборског филмског фестивала Весна Шашић истакла је да овај фестивал има посебан задатак да чува и подсећа на дело пионира филма на овим просторима, оснивача југословенске кинематографије, Сомборца Ернеста Бошњака.

Vesna Šašić
Фото: Град Сомбор

Програм је званично почео филмом „Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића који је приказан у Атријуму Градске куће, а затим је приказан филм „Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића. Током првог дана публика је имала прилику да погледа и избор кратких аустријских филмова, који су приказани на домаћим и међународним филмским фестивалима, а присутне је поздравио аташе за културу Амбасаде Аустрије Адријан Фајкс.

Улаз на све програме четвртог издања Сомборског филмског фестивала је бесплатан, а пројекције и пратећи програми се одржавају у Културном центру „Лаза Костић” Сомбор, Атријуму Градске куће, Кабареу Народног позоришта Сомбор и дворишту Градског музеја Сомбор.

Филмски фестивал траје до 15. јула, а организатор је Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор.

Пре званичног отварања градоначелник је приредио пријем за госте фестивала у Великој скупштинској сали зграде „Жупаније“.

Prijem u Županiji
Фото: Град Сомбор