СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ДУЖИОНИЦА У СОМБОРУ
СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ДУЖИОНИЦА У СОМБОРУ

У организацији УГ „Буњевачко коло“ и ХКУД „Владимир Назор“ данас је у Сомбору обележена традиционална жетелечка свечаност Дужионица.

Dužionica
Фото: Град Сомбор

Два хлеба, направљена од првог овогодишњег брашна, освештана су на црквеној служби, а затим су их у Свечаној скупштинској сали, испред „Буњевачког кола“ бандаш Денис Клецин и бандашица Мартина Мартон, и испред „Владимир Назора“ Иван и Ивана Вилим, предали заменици градоначелника Љиљани Тици.

Dužionica 1
Фото: Град Сомбор

Заменица градоначелника се захвалила на хлебу који је примила истакавши важност и допринос прославе Дужионице за мултиетничко, мултирелигијско и мултиконфесионално обличје града којим се сви Сомборци поносе. „Наша питома војвођанска поља која красе класја жита су симбол хлеба, крува и круха, симбол и круна здравља, мира и благостања“ поручила је Тица, зразивши наду да ће свака наредна жетва бити све боља, успешнија и берићетнија.

Dužionica 2
Фото: Град Сомбор

Пре свечане церемоније предаје хлеба, заменица градоначелника Љиљана Тица и заменик председника Скупштине града Радомир Лековић уприличили су пријем на ком су, поред представника организатора овогодишње Дужионице, присуствовали и представници Буњевачког националног савета, Хрватског националног савета и представници Министарства културе и информисања.