СУТРА У СОМБОРУ „АРТ ОКУПАЦИЈА“
СУТРА У СОМБОРУ „АРТ ОКУПАЦИЈА“
  • Post category:Култура

У својој намери да промовише савремену уметност и подржи младе уметнике и ствараоце, Kултурни центар „Лаза Kостић“ Сомбор покренуо је 2017. године Уметнички фестивал студената „Арт окупација“.

Овогодишње издање фестивала одржаће се 18. септембра 2021. године, а у склопу уметничког програма окупиће студенте завршних година уметничких академија – сликаре, редитеље, драмске уметнике, музичаре и оперске певаче. Студенти ће тог дана изведбама у јавним просторима (представама, концертима, и ликовним перформансима) „окупирати“ Сомбор уметношћу.

Поред богатог програма намењеног публици, биће организовани програми за учеснике фестивала, односно едукације које воде афирмисани ствараоци из земље и региона, као и излети и дружења, а све са циљем да се млади уметници упознају, повежу и изграде основ за будуће пројекте.

Поред студената из региона, на претходним фестивалима учествовали су студенти уметничких академија из Мађарске и Немачке.

Овогодишња “Арт окупација” биће одржана на Тргу Светог Ђорђа и у Атријуму Градске куће у Сомбору, у времену од 17 до 23 часа, а у уквиру манифестације Сомборцима ће се представити студенти Академије уметности у Новом Саду са Музичког и Ликовног департмана, као и студенти Факултета музичке уметности у Београду.

Аутор и иницијатор Фестивала “Арт окупација” је Михајло Несторовић, глумац и Управник Позоришта младих Нови Сад.