СОМБОРСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА БЛИЗУ 165 МИЛИОНА ДИНАРА ОД ДРЖАВЕ! СЛЕДИ РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗГРАДЕ У МИРНОЈ УЛИЦИ
СОМБОРСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА БЛИЗУ 165 МИЛИОНА ДИНАРА ОД ДРЖАВЕ! СЛЕДИ РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗГРАДЕ У МИРНОЈ УЛИЦИ
  • Post category:Друштво

Када радову буду почели зграда у Мирној улици биће у потпуности испражњена. У плану је да се уграде и два лифта, по један на сваком крилу зграде.

Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије одобрила је сомборском Дому здравља „Др Ђорђе Лазић“ средства у износу од 164.737.285,16 динара без ПДВ-а, односно 197.684.742,19 динара са ПДВ-ом за реконструкцију зграде у Мирној улици. Иако је овај објекат делимично обновљен пре две године такође захваљујући Канцеларији за јавна улагања, овим додатним средствима реконструкција ће у потпуности бити завршена. Према речима директорке Дома здравља др Емеше Ури, када радови почну зграда ће у потпуности бити испражњена, што значи да ће све службе морати да буду пресељене у друге објекте.

  • Када је пре две године рађена реконструкција зграде у Мирној улици, све службе Дома здравља радиле су редовно. Овога пута то неће бити могуће јер ће радови бити обимни, а још увек не знамо где ћемо се тачно преселити и тренутно правимо план. Грађани Сомбора ће, наравно, о свему бити благовремено обавештени и надам се да ће имати разумевања. Још увек не знамо тачно када ће радови почети јер јавна набавка тек треба да буде спроведена, али највероватније ће то бити на пролеће наредне године – почела је разговор директорка Дома здравља др Емеше Ури.

Према пројекту за који су одобрена средства у плану је да се у потпуности реновира главна зграда Дома здравља, као и објекат који се налази у дворишту и у којем је тренутно смештена Служба кућне неге.

  • На главној здради радиће се нове електричне инсталације, а потом телефонска мрежа, компјутерска мрежа и аутоматизована противпожарна заштита. Објекат ће добити и алармни систем, као и агрегат за струју који је потребан за непредвиђене ситуације. Од крупнијих радова издвојила бих и замену прозора на целој згради ради побољшања енергетске ефикасности и потпуну реконструкцију кровова. Такође је у пројекту и изливање бетонске плоче над директоријумом, захваљујући којој ћемо добити још две додатне просторије у згради – објаснила је др Ури.

Оно што до сада сомборски Дом здравља није имао, а након реконструкције хоће су лифтови, који су били преко потребни, нарочито особама са инвалидитетом. Како је објаснила директорка Ури, у плану је да се уграде два лифта, по један на сваком крилу зграде.

  • Мислим да су нам лифтови преко потребни да олакшамо приступ особама у колицима и тешко покретним пацијентима. Један ће бити уграђен на главном улазу у зграду, а други на улазу где се налази лабораторија, односно на улазу из дворишта. Такође ћемо направити и нови тоалет за особе са инвалидитетом, јер је постојећи узак и неприступачан. Радићемо и попуну реконструкцију степеништа, које је у доста лошем стању. Осим тога биће уграђена и централна клима за све просторије, која је много боља и ефикаснија од појединачних клима које сада имамо – казала је др Ури.

У дворишту главне зграде Дома здравља налази се и зграда Кућне неге, која годинама има проблем са водом и влагом која избија по зидовима. Др Емеше Ури каже да је пројектом предвиђена и реконструкција овог објекта са потпуном хидроизолацијом. С обзиром на то да се вода задржава и у дворишту, најављено је и бетонирање дворишта са мрежом одводних канала.

  • Такође ћемо урадити и потпуно нову мрежу централног грејања. Почећемо од подстанице, преко потпуно нових водова, како би коначно и тај проблем решили. Верујем да ћемо, када завршимо, имати један потпуно функционалан објекат, који ће да траје још дуго, дуго година – рекла је др Емеше Ури.

Сомборски Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“ има укупно 22 објекта у граду и на селима. Пре извесног времена Град Сомбор делимично је реновирао и зграду некадашњег АТД диспанзера у улици Мите Поповића, која је Дому здравља дата на управљање и у којој је тренутно смештена Ковид амбуланта. Према речима директорке Ури, сви објекти Дома здравља су зрели за реконстукцију, а посебно они на селима.

  • Када завршимо зграду у Мирној улици желимо да почнемо са обновом осталих објеката, а посебно оних на селима. За почетак желимо да кренемо са амбулантама по већим селима, али о томе је још увек прерано да говоримо. Идемо полако, једно по једно – истакла је др Емеше Ури.

М.Р.