СОМБОРЦИ ПОНОСНИ НА НИКОЛУ ЈОКИЋА! „ЏОКЕР“ НАЈБОЉИ АМБАСАДОР НАШЕГ ГРАДА
СОМБОРЦИ ПОНОСНИ НА НИКОЛУ ЈОКИЋА! „ЏОКЕР“ НАЈБОЉИ АМБАСАДОР НАШЕГ ГРАДА

Кошаркаш Денвера, спрски репрезентативац Никола Јокић проглашен је за најкориснијег играча НБА лиге. Јокић је први кошаркаш из Србије, а тек трећи Европљанин добитник великог признања најјаче лиге света. Притом је српски центар најслабије рангирани играч са драфта који је постао МВП. Први пут у историји бележи се и податак да су најкориснији играчи НБА лиге и Евролиге у једној сезони из исте земље, пошто је Василије Мицић недавно проглашен за најкориснијег играча у Европи. А прича Николе Јокића почела је у Сомбору.

Из дана у дан, долазио је на кошаркашки терен у Сомбору, на ком је, као и данашњи клинци, правио прве кошаркашке кораке. Под кошем са Николом Јокићем тада је био Душан Пујин. Данас слави титулу друга и бившег саиграча, и прича какав је MVP NBA био, док је стасавао у јуниорима КК Сомбор.

„Што се овако карактера тиче, Никола је исти као и сада – тако мало флегматичан, опуштен. Што се тиче коршарке – одувек доминантан ту нема шта, и кроз млађе категорије. Зна се да је увек волео да једе, мање више смо сви волели, али он се истицао и по томе, па увек је било око тога нешто, знам да се тата шалио: ‘Никола, пожури, хајде, мама је надробила кекса у каду’“, присећа се Пујин.

Тада дежмекасти дечак, упорно је шутирао на кош локалног теренчета. И кош по кош, његова каријера се убрзавала вртоглавом брзином. Не плаши се чак ни великих грешака – натпис је на муралу са његовим ликом на зиду некадашње основне школе.

MVP из Сомбора постао је понос нације и града, што се види и из речи Сомбораца са којима је разговарала екипа ТВ N1:

„Велика ствар за Сомбор, за њега, за српску кошарку, за српски спорт.“

„Најбољи је. Жив био сто година и да га видимо овде.“

„Чак имам и слику са њим. Био је вамо у октобру, па сам се сликао са њим кад сам пролазио и сад ми баш драго, имам са МВП-јем слику.“

У родни град Јокић се редовно и радо враћа. О мирној вароши на северу Бачке певао је после победа на америчким теренима. Овде је доводио и тренера и саиграче из Денвер Нагетса. У срцу града је и кафана у коју редовно свраћа у којој је настао и снимак Јокића како плеше без мајице.

„Тако је, значи управо на овој клупи, где ми сад седимо“, каже за N1 Миодраг Терзиовски, власник „Салаша у срцу града“.

„Та слика је обишла цео свет, изнад је ово дрво, тако да су они написали да се то десило у некој шуми, касније је испод био коментар, ‘Салаш у срцу града, чудна шума је то’“, додаје Терзиовски и наставља:

„Сви смо ми поносни на њега што је Сомборац и представља Сомбор у лепом светлу, дође овде често, долазио је још као мали пре него што је постао звезда и тад су га сви волели, значи није да га воле само зато што је звезда, а он данас, од кад је звезда и даље воли овде све Сомборце и понаша се сасвим нормално и приземно и сви су поносни на њега.“

На питање понаша ли се Јокић данас као звезда кад крочи у кафану, Терзиовски каже да прослављени кошаркаш не очекује никакве посебне третмане.

„Чак конобари га толико обожавају да су спремни да проспу овде црвени тепих, али он је типа ‘момци, дајте ми место за шанком да попричам са вама’, почасти их, попије обично наше домаће пиво, не смем да кажем које, је л’, тако да скроман и добар дечко је и даље“, истиче власник „Салаша у срцу града“.

Волели су га одувек, а опет, тог фебруара 2011. нико наводно није хтео са њим на баскет. Већ је светски постала позната она његова објава на друштвеним мрежама „хоће ли неко на баскет“, а нико му није одговорио.

„Знам за ту анегдоту исто, али не знам, наиграли смо се ми баскета, није да није имао с ким, али ето“, каже Пујин.

Данас на истом терену на ком је савладавао основне кораке, у кош убацују неки нови клинци. И можда ће баш један од тих дечака наставити стазама сомборског MVP-а. (N1)

Видео прилог можете погледдати ОВДЕ.

This Post Has One Comment

  1. Mile

    Sramota me što je on somborac posle ovog drugog odbijanja da igra za reprezentaciju.

Оставите одговор