РОБЕРТ ХАС ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ХЕРЦЕГ ЈАНОШ“
РОБЕРТ ХАС ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ХЕРЦЕГ ЈАНОШ“

На основу једногласне одлуке жирија чији су чланови били писац и књижевни критичар Јожеф Ј. Фекете, писац Атила Балаж, песникиња Тимеа Л. Могер, Градска библиотека „Карло Бијелицки“ Сомбор је доделила овогодишњу награду „Херцег Јанош“ писцу и уреднику Роберту Хасу, као признање за значај његовог досадашњег животног опуса.

„Хасова проза је од самог почетка одредница усредсређености на догађаје, за шта је овом аутору потребан простор, да би у његовом стваралаштву новелу заменио романом, као доминантан жанр. Популарност аутора је постао још већи поновном променом жанра, детективским романом за који ће се очекује, да ће израсти у захтевну трилогију детективског романа из доба сецесије, у којима говори о доживлјајима Марцела Фабиана, а место дешавања прва два тома је Сомбор, седиште округа Бач-Бодрог, парадом многих тадашњих племића и реконструкцијом места тог доба, уклјучујући и Дорослово. Несумњиво је да је Роберт Хас добар научнофантастични писац, сањар дистопијске контраутопије, аутор историјских и културно-историјских романа, а његови пандурско-детективски романи стварају нови пут у мађарској књижевности и криминалистичкојлитератури“, написао је Јожеф Ј. Фекете, књижевни критичар о награђеном, који је рођен у Дорослову, а данас живи у Сегедину.

Свечано уручење награде биће уприличено на књижевној манифестацији Подунавски дан Јаноша Херцега у септембру 2021. године.

Оставите одговор