ПРИЗНАЊЕ „ВЕЉКОВА ГОЛУБИЦА“ ПРИПАЛО РАДОСЛАВУ ПЕТКОВИЋУ
ПРИЗНАЊЕ „ВЕЉКОВА ГОЛУБИЦА“ ПРИПАЛО РАДОСЛАВУ ПЕТКОВИЋУ
  • Post category:Култура

У организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и Организационог одбора  у Сомбору је 3. и 4. новембра одржана 14.  књижевна смотра „Вељкови дани“. Манифестација која је основана 2007. године, а која се од 2018. године одржава сваке друге године, посвећена је сећању и проучавању дела чувеног Сомборца, приповедача, песника, енциклопадиста, историчара уметности, новинара Вељка Петровића, али такође и представљању савремених приповедачких токова у српској књижевности.

Овогодишња награда за целокупно приповедачко дело – „Вељкова голубица“ припала је Радославу Петковићу, а на округлом столу представљен је портрет Јовице Аћина, лауреата из 2020. године.

Са намером да се подржи и подстакне креативно писање код деце организован је и конкурс за награду „Гран при Голубић“ на ком су учествовали основци и средњошколци из целе Србије, те је стручни жири ово признање доделио за причу „Кад лишће опада“ Богдане Јовановић из Параћина.

Покровитељи 14. „Вељкових дана“ су Град Сомбор и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а манифестацију су испред локалне самоуправе посетили чланови Градског већа Анита Стојаков и Срђан Савић.