ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“
ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“

Манифестација „Музеји за 10“ је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Током седам дана бесплатног програма, у 50 градова и места широм Србије међу којима је и Сомбор обележава се Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја. Манифестација је почела јуче и траје до 18. маја 2021. године, а сомборске установе културе си припремиле пригодан програм.

У Градском музеју Сомбор је актуелна стална поставка а посетиоци ће моћи да упознају изузетне збирке археолошког, нумизматичког, етнолошког, историјског и ликовног одељења сомборског музеја и Галерију савремене уметности са тренутном поставком „Апстракција вс фигурација-параметар универзума“ из фундуса збирке Ликовна јесен. У склопу посебног програма сутра, 14. маја од 18 часова ће бити отворена изложба стрипа Милорада Микице Ивановића у оквиру Шестог Сомборског интернационалног фестивала стрипа и фантастике. Радно време Градског музеја Сомбор током манифестације је радним данима од 8 до 19 часова, а у суботу од 17 до 22 часа.

У галерији Културног центра „Лаза Костић“ актуелна је изложба “Година свиње” Немање Голијанина и изложба “Варијације 2.0” Бојане Бојовић Милошевић.

У галерији „Милан Коњовић“ Сомборци могу погледати тематску изложбу „Цртежи са фронта“ која је сачињена од двадесетак цртежа који су настали у раздобљу од 1916. до 1918. године, док је познати сомборски сликар, Милан Kоњовић боравио на италијанском и руском фронту.

Током трајања манифестације „Музеји за 10“ улаз у поменуте установе културе је слободан.