ПИСМО ЧИТАЛАЦА: ЛАКШЕ ДО ПРЕМИЈЕ НА ЛУТРИЈИ, НЕГО ДО ВУЧЕРА ЗА ОДМОР
ПИСМО ЧИТАЛАЦА: ЛАКШЕ ДО ПРЕМИЈЕ НА ЛУТРИЈИ, НЕГО ДО ВУЧЕРА ЗА ОДМОР

Туристички ваучери за одмор у Србији, које већ неколико година за редом дели наше Министарство туризма, очигледно су још једна примамљива коска за наивне грађане, који хрле ка нечему недостижном. Већ три пута ове године пуштају одређени број ваучера, до којих уопште није лако доћи. Ту пре свега мислим на процедуру, која није ни мало наивна.

Дакле, прво треба резевисати смештај и добити потврду о резервацији, која се често чека и по неколико недеља, јер прво власници смештаја морају да се нађу у евиденцији министарства. Често резервације дођу када је први круг поделе ваучера већ завршен, на пример. Док потврде стигну, треба одштампати папире и попунити их, а има их, као да у најмању руку дижете кредит. На све то треба приложити и последњи исечак од пензије и плате, а онда почиње трка пацова!

Свакога дана обавезно се треба информисати када ће их пустити у оптицај, а тога дана када их коначно пусте, пред пошту треба стићи бар сат времена пре отварања јер су редови на улици. Када напокон стигнете на ред, обавезно вам нешто недостаје од папира или постоји неки други услов који нисте испунили. Мени је, на пример, фалио последњи исечак од плате, јер онај од прошлог круга више не важи. Док сам стигла у фирму и узела нови, шалтери су већ били затворени, односно ваучери подељени. И тако свака два месеца по двадесет или тридесет хиљада ваучера, који се поделе брзином светлости, тачније за два сата. А онда по нове, „свеже“ папире и троловање по сајту министарства сваки дан.

Питам се – зашто? Зашто једноставно не одустану од поделе запосленима и не дају све пензионерима и онима који имају времена на претек, па да завршимо са овом фарсом? Да, фарсом, јер запослен човек са децом просто не може да дође на ред! Хвала вам на вашим бесплатним ваучерима и довиђења! Одмор ћемо, као и до сада, плаћати сами себи и више нећемо да будемо ваши пацови!

Из свега наведеног, намеће се једно питање: зашто се у земљи која је, према речима оних који је воде, „економски тигар“, људи поломише да добију ваучер од пет хиљда динара како би провели читав словима и бројевима један (1) дан у некој бањи или на планини о трошку државе?

Додуше (да бубедмо реални), када се ваучер споји са свим оним што је држава дала у „кешу“ као помоћ у коронии, па за примљену вакцину,… ето прилике да неко ко годинама није отишао ни до суседног села, „о трошку државе“ оде на неку дестинацију и бар на пар дана заборави сурову реалност.

(Име и презиме аутора познато редакцији)

Сомборска пошта – ред за ваучере одмах након отварања