ОДРЖАН ЧЕТВРТИ СОМБОРСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ – ЛАУРЕАТ МИЛОШ ПЕТРИК
ОДРЖАН ЧЕТВРТИ СОМБОРСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ – ЛАУРЕАТ МИЛОШ ПЕТРИК

Четврти Сомборски књижевни фестивал одржан је протеклог викенда у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, а уз подршку Скупштине општине Сомбор, Културног центра „Лаза Костић“ и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

У петак, 10. маја, уприличено је свечано отварање на којем су се публици обратили Наташа Туркић, директорка Библиотеке, и уредништво Фестивала, Тамара и Драган Бабић.

Након тога уследио је разговор са Марком Погачаром, Бојаном Стојановић Пантовић и Драганом Бошковићем, песницима, критичарима, есејистима и универзитетским професорима. Стваралаштво ових аутора публици је приближио Бранислав Живановић говорећи о њиховим досадашњим насловима, поетичким оквирима, утицајима и наградама. Аутори су се потом представили сомборској публици читањем из својих најновијих песничких издања, а потом, у разговору са Тамаром Бабић, говорили о утицајима награда на њихов рад, стању у поезији данас, плановима за наредне рукописе и регионалној књижевној сцени.

Друго фестивалско вече отворено је доделом награде на конкурсу за другу књигу аутора млађих од тридесет и пет година, што је јединствен конкурс у оквирима савременог стваралаштва младе генерације писаца код нас. Ове године је пристигло двадесет рукописа, а награђена је збирка кратких прича „Млад си да се прославиш“, београдског писца Милоша Петрика, који се представио публици читањем и разговором са члановима жирија. Потом је уследило представљање Владислава Бајца, Љубице Арсић и Михајла Пантића, о чијем је опусу и раду говорио Драган Бабић. Након читања из својих прозних дела, аутори су, одговарајући на питања Тамаре Бабић, говорили о стању у издавачким кућама данас, својим досадашњим књижевним успесима, рецепцији својих дела код наших и иностраних читалаца, као и о значају добијања награда којима су до сада овенчани.

Овогодишњи Сомборски књижевни фестивал одржан је у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ уз значајно присуство публике која је након програма разговарала са гостима и поделила своје утиске о њиховом раду.