ОДЛУКОМ ГРАДСКЕ УПРАВЕ, „СОМБОРСКЕ НОВИНЕ“ ОСТАЛЕ БЕЗ РУБРИКЕ КОЈА ИМА ТРАДИЦИЈУ 67 ГОДИНА
ОДЛУКОМ ГРАДСКЕ УПРАВЕ, „СОМБОРСКЕ НОВИНЕ“ ОСТАЛЕ БЕЗ РУБРИКЕ КОЈА ИМА ТРАДИЦИЈУ 67 ГОДИНА

Након 67 година, одлуком Градске управе града Сомбора укинута је рубрика „Рођени, венчани, умрли“, која је од августа 1954. године излазиал у „Сомборским новинама“.

У данашњем издању овог локалног недељника на месту где је до сада стајала ова рубрика, објављен је текст Главног и одговорног уредника „Сомборских новина“, Милице Буњевац Воркапић у којем између осталог стоји да читаоци од сада неће моћи да прочитају ко је током седмице у Сомбору рођен, колико је младих људи одлучило да каже ДА, те колико је особа преминуло.

„Одлуку је донела Градска управа града Сомбора на основу „МИШЉЕЊА“ Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије“, стоји у поменутом тексту.

У обавештењу које је 29. јануара „Сомборским новинама“ проследило Одељење за општу управу Градске управе градске управе наводи се да је „у вези објављивања података из матичних књига у новинама, Градска управа затражила мишљење Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије… Министарство је обавестило Градску управу да подаци садржани у матичним књигама спадају у нарочито осетљиве податке, односно податке о личности, који као такви не могу бити доступни трећим лицима…“.

Градска управа у свом обавештењу прослеђеном „Сомборским новинама“, а потом и Министарство у образложењу које је достављено на захтев редакције, позивају се на Закон о матичним књигама из 2009. године, на допуне/измене Закона из 2014. и 2018. године, у којем се експлицитно гвори коме могу да се учине доступним подаци садржани у матичним књигама, односно лицу на које се ти подаци односе, супружнику, крвном сроднику у правој линији (преци и потомци неограничено) и крвном сроднику који је у другом степену сродства у побочној линији (браћа и сестре) усвојитељу, старатељу.

„Дакле, у смислу одредаба прописа о матичним књигама не постоји законски основ да се лични подаци из матичних књига (име, презим, датум рођења, датум смрти и друго) учине доступним било коме ван круга законом предвиђених лица, односно у конкретном случају да се достављају на предложени начин ради објављивања у средствима јавног информисања…“, стоји у образложењу које су добиле „Сомборске новине“.

Сомборске новине од 05. фебруара 2021.

Интересенатно је напоменути да је оваква одлука надлежних донета након што је редакција „Сомборских новина“ упутила захтев Матичној служби у Сомбору, да достави податке о рођеним и умрлим за претходних неколико година, како би у новинарском чланку била обрађена ова тема.

Шта је узрок за недостављање података оправдано позивањем на закон не занамо, али оно што је сигурно, то је чињеница да је једна дуга традиција угашена.

У сваком случају, намеће се питање: како то да се према свему наведеном, годинама кршио закон а да то никоме није сметало све до овог момента? Највише забрињава то што је ово само један у низу случајева из блиске прошлости, у којима новинари од надлежних не могу да добију тражене податке.

This Post Has 3 Comments

  1. ceca

    zašto to ukinuti posle toliko godina?U tim svim rublikama neunose se lični podaci datumi rođenja,sat rođenja-venčani koji datum je bio venčanja-umrli kad su rođeni ili kada je nastupila smrt.Smatram da treba da se vrate rublike.

  2. Šeks

    Ukinite onda i čitulje, pošto one sadrže i sliku !?

  3. Daniel

    Ova odluka da se više ne objavljuju i u Somborskim novinama koliko je rođenih, venčanih i umrlih je znak ove vlasti se ne želi pokazivati koliko dece se rađa, venča ili ljudi umiru jer su to statistike a statistike su važne načisto ako se snjima može manipulisati. Vlast izgleda radi na svemu da prikrije statistiku koju uništava jer one svakim danom je sve gore. Malo dece se rađa, malo se venčava ali zato puno razvodi, puno umire a vlast u Srbiji konstantno govori kako nikad bolje se ne živi dok mnogi bukvalno beže iz Srbije. Ovo je samo koliko manipulacije ima i u ovoj oblasti.

Оставите одговор