НАБАВЉЕНА НОВА ОПРЕМА ЗА ТЕСТИРАЊЕ БИЉНИХ СОРТИ
НАБАВЉЕНА НОВА ОПРЕМА ЗА ТЕСТИРАЊЕ БИЉНИХ СОРТИ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Пољопривредна стручна служба Сомбор (ПСС) представили су данас, у просторијама ПСС, резултате пројекта „Набавка опреме за тестирање биљних сорти“.

Нове машине, међу којима су четвореда сејачица за широкореде усеве од 50 до 70 cm, комбајн за огледе са адаптером за кукуруз, уљану репицу и сунцокрет и сејачица за стрмине, према речима директора ПСС Владимира Сабадоша, служиће првенствено за микроогледе.

Реализацију набавке нових машина омогућила је Европска унија, а испред делегације ЕУ Никола Бертолини поручио је да је пољопривреда у Србији повезана са ЕУ, као што је и ЕУ повезана са Србијом, те да ће и убудуће помагати једни другима. 

Државни секретар Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Жељко Радошевић изразио је захвалност делегацији ЕУ која је континуираним активностима и финансијском подршком подржала опремање не само ПСС, већ и још три огледна добра у Србији, истакавши да ће ова опрема несумњиво допринети јачању сектора семенарства у Србији.

Заменица градоначелника Љиљана Тица и члан Градског већа Слободан Станић овом приликом свечано су уручили учесницима пројекта макете фијакера, као симболичан поклон, који је припремила Пољопривредна стручна служба.

Пројекат је финансирала Европска унија у укупном износу од 483.558,00 евра, а настао је као један од резултата закључака претходног ИПА пројекта „Јачање капацитета фитосанитарног сектора у области признавања биљних сорти укључујући и овлашћене организације“.