ЉАЈИЋ: НАМИРНИЦА ИМА ДОВОЉНО, ПРИЈАВИТЕ ТРГОВЦЕ КОЈИ „ПРЕКО НОЋИ“ ПОДИЖУ ЦЕНЕ
ЉАЈИЋ: НАМИРНИЦА ИМА ДОВОЉНО, ПРИЈАВИТЕ ТРГОВЦЕ КОЈИ „ПРЕКО НОЋИ“ ПОДИЖУ ЦЕНЕ

Министар за трговину, телекомуникације и туризам Расим Љајић рекао је да грађани не треба да се плаше због нестанка основних намирница, јер је ресорно министарство већ обишло дистрибутивне центре и потврђено је да има робе у залихама и да нема места за панику.

Љајић је у гостовању на РТС такође рекао да је отворен нови телефонски број за грађане 011/2699-610 који је у функцији сваког дана од 07:30 до 22:00 часова, а на коме ће грађани моћи да пријаве евентуалне примедбе на рачун трговаца који покушавају да злоупотребе ситуацију са корона вирусом за економску добит.

Током обиласка дистрибутивних центара један од директора, како је казао Љајић, рекао да је број потрошача исти, да је повећана куповина одређених намирница, али да је то ипак далеко од количине намирница која се купује током празника.

  • Сами можемо да направимо проблеме уколико кренемо да купујемо масовно хлеба или друге намирнице, а у овом тренутку нема места за такву врсту хистерије, нагласио је Љајић.

Када је реч о снабдевању намирница у случају ванредног стања, Љајић је казао да све то може да се мења на боље јер, према његовим речима, не постоји никаквног, чак ни теоретског, разлога да дође до смањење снабдевања основних животних намирница нити у велепродајама, нити у малим радњама.

  • Уколико не направимо редове у радњама, свако може да купи шта му треба“, додао је Љајић.

Како је истакао, надлежне службе од првог дана су кренуле у ванредне контроле апотека и малопродаја с циљем да би се спречило да неко искористи ову ситуацију за стицање економске добитии.

  • Грађани имају телефоне, могу да пријаве све неправилности, а имамо и нов телефонски број који служи за пријаву неправилности у продаји медицинских средстава, цене маске“, објашњава Љајић.

Како је навео, до сада су примећена два случаја у којима се ради о неоснованом подизању цена и неиздавању фискалних рачуна.

  • Ми ћемо и даље контролисати, а нови телефон на коме се грађани могу обратити и пријавити неправилности сваког дана од пола осам до 22 часова је 011/ 2699-610.

Подсетио је да је председник Александар Вучић говорио о мери забране извоза неких производа иако их, како је навео има довољно, попут пшенице, брашна, уља, шечера, али, додаје, мера служи и како би се спречила психолошка паника, иако има довољно робе за домаће потребе и извоз и без такве мере.

  • Уколико се настави бесомучна потражња можемо да ограничимо количине, цене, али ипак не верујем да ће доћи до тога, казао је Љајић и додао да влада Србије може да искористи тај инструмент.

Српски трговци имају две врсте бојазни

  • Трговци имају две врсте страхова, немају бојазни да ће нестати робе, али оно што их плаши је радна снага и питање шта ако неко од запослених тражи да се реорганизује посао, као и транспорт робе, објашња Љајић.

Подсетио је да је јуче решено да се пропуштају камиони у конвојима и нагласио да уколико буде обезбеђен транспорт робе не само трговци, већ и српски произвођачи неће бити у проблему.

Такође нагласио је да Србија из Италије увози 60 одсто сировина за производњу коју користе произвођачи у Србији.

Када је реч о хотелијерима и угоститељима Љајић је казао да ће и они бити погођени али да ће моћи да искористе повољна кредитна средства за ликвидност, као и да се разматрају и друге опције помоћи пре свега о хотелијерима и угоститељима.

  • Хотелијери су изгубили 2,7 милиона евра због отказивање аранжмана у фебруару и марту и биће великих штета и ту нема никаве сумње“, казао је Љајић. (Танјуг, РТС)

Оставите одговор