ДО ПОНЕДЕЉКА ВЕОМА ТОПЛО, ЗА ВИКЕНД МОГУЋИ ПЉУСКОВИ
ДО ПОНЕДЕЉКА ВЕОМА ТОПЛО, ЗА ВИКЕНД МОГУЋИ ПЉУСКОВИ

Врућина се не предаје. Ова седмица започела је са просечном температуром од 33,4 степена и свакога дана било је све топлије. Према подацима Метеоролошке станице Сомбор, просечна дневна температура измерена у граду у првих двадесет дана јула износила је 31,3 степена целзијуса, а најтоплији дан био је 8. јул, када је измерено 36,9 степени. Скоро цео месец температура се кретала око 30 степени, а најхладнији дан био је понедељак, 19. јул, са температуром од 24,8 степени целзијуса. Неколико дана предаха од врућина 17, 18. и 19. јула донело је нове проблеме. У граду је пало 50 л/м2 кише, а ветар је оборио и неколико стабала, па су радници „Зеленила“ имали пуне руке посла. Брзина ветра 18. јула износила је 17,4 м/с. Тог викенда највише кише је пало у Дероњама, и то 80 литара по квадратном метру, док је у Бездану пало 63 л/м2 кише.

БЛАГО ПОВЕЋАЊЕ ПОТРОШЊЕ ВОДЕ

Из Јавног комуналног предузећа „Водоканал“ кажу да бележе благо повећање потрошње воде, али да рестрикција неће бити.

  • Фабрика воде ради пуним капацитетом и воде има довољно, тако да нису у плану било какве рестрикције, али ипак апелујемо на грађане да воду користе рационално и да се уздрже од заливања башти, травњака, пуњења базена и слично. У центру града постоје две јавне чесме и вода је безбедна за пиће, тако да грађани могу слободно да је користе. Наше предузеће је у сталном контакту са градским Штабом за ванредне ситуације и уколико они процене да је потребно, поставићемо и цистерне са пијаћом водом. Цистерне са водом иначе постављамо када се одржавају разне манифестације и то ћемо наставити да радимо и убудуће – објаснила је Јасмина Бобић, директорка ЈКП „Водоканал“.

САВЕТИ ЛЕКАРА

Према речима др Дејана Спасића, начелника сомборске Хитне помоћи, овога месеца сомборска служба није имала повећан број позива због високих температура и стање је уобичајено за ово доба године. Људи се углавном придржавају лекарских савета и воде рачуна о свом здрављу.

  • Имали смо неколико позива са јавних места, углавном у јутарњим сатима, а у питању су били старији људи, који су дуже време стајали у редовима и који су колабирали услед недовољног уноса хране и течности. Наш савет је свакако да се не излази у најтоплијем делу дана од 10 до 17 сати без преке потребе, лагана храна и гардероба, и оно што је најважније – довољан унос течности у организам. Ту пре свега мислим на воду, никако алкохол, јер он само доводи до веће дехидратације – рекао је др Дејан Спасић.

Према прогнози сајта Војводинаметео, тропске температуре у нашим крајевима задржаће се све до понедељка 2. августа, када коначно можемо очекивати освежење и повратак температура у нормалу. „Међутим, ни то освежење неће бити довољно да се квалитетно расхладимо после ових врућина, а по свему судећи неће ни потрајати. У данима викенда очекује се ређа појава пљускова са грмљавином“, пише овај сајт.

У петак и суботу максималне температуре кретаће се углавном између 34 и 37°C (незнатно топлија биће субота), док ће јутарње температуре бити у интервалу од 20 до 23°C. Недеља ће бити најтоплији дан током актуелног таласа екстремно високих температура, уз јутарње температуре без промене, и максималне дневне од 35 до 38°C.

„Док ће у петак преовладавати претежно сунчано и стабилно време, у данима викенда можемо очекивати нешто нестабилнију атмосферу. Тако се у данима викенда очекује ређа појава послеподневних и вечерњих пљускова са грмљавином, локалног карактера. Пад температура очекује се у понедељак. Током 2 и 3. августа, максималне температуре на подручју Војводине кретаће се између 28 и 31°C, а јутарње температуре углавном између 17 и 19°C“, објавио је Војводинаметео.

Нови пораст температура очекује се већ од среде, тако да би се већ од четвртка 5. августа дневне температуре кретале око и мало изнад 35°C.