ЧЛАНОВИ „НАРОДНИХ ПАТРОЛА“ У СОМБОРУ ПРИВЕДЕНИ У ПОЛИЦИЈУ ЗБОГ НАПАДА НА МИГРАНТЕ
ЧЛАНОВИ „НАРОДНИХ ПАТРОЛА“ У СОМБОРУ ПРИВЕДЕНИ У ПОЛИЦИЈУ ЗБОГ НАПАДА НА МИГРАНТЕ

У сомбору је група чланова тзв. „Народних патрола“ у недељу, 18. марта „привела“ групу миграната у прихватни центар.

Како тврде, у снимку објављеном на Јутјубу, они су мигранте из Авганистана пронашли у вагонима на железничкој станици и одвели их у прихватни центар. На пријаву грађана и на захтев комесара за избеглице Владимира Цуцића реаговала је полиција и привела на „информативни разговор“ четворицу чланова из групе „народне партоле“.

Испред полицијске станице у Сомбору истог дана су се окупили припадници „Народних патрола“ из Београда и Сомбора, који су у зграду полицијске станице приведени након што су „групу Авганистанаца без папира, из нехуманих услова са железничке станице довели до прихватног центра за мигранте“.

Групу Авганистанаца, међутим, нису желели да приме у прихватном центру, уз објашњење да ће се потући са осталим мигрантима, Арапима“. После неколико сати приведени су пуштени, а полиција је, како се наводи, по налогу тужилаштва задржала њихове мобилне телефоне. Један од приведених је, по објашњењу, због постојања прекршаја из претходног периода, службеним возилом полиције упућен у Београд.

Окупљени грађани, њих више од сто, по завршетку протеста пред полицијском станицом кренули су у протестну шетњу улицама Сомбора. Током проласка центром града задржавали су се и скандирали пред објектима у којима су смештене избеглице имигранти и узвикивали – „Нећемо мигранте“ и „АВ, АВ, АВ“.

Чланови „народних патрола“ су у више наврата „заводили ред“, јурили мигранте, приводили их у прихватне центре и све „акције“ правдали њиховим наводним насилним понашањем, упадањем у празне куће и викендице, те нападима на грађане и децу.

Републички комесар за избеглице и мигранте Владимир Цуцић рекао је за „Данас“ да је познат њихов став о тим „десничарским екстремистима“. Према његовим речима, „патролџије“ су упали у центар са фантомкама на главама „убацили су те момке и отишли“.

– Довели су те мученике Авганистанце из неког хостела, упали у центар и ту их убацили. Да ли тај хостел треба да ради – не треба, али ко су они да узимају ствар у своје руке? Притом су Авганистанце довели у центар где су смештени Арапи, а познато је да се они не трпе, каже Цуцић.

Објашњава да је добро што је полиција брзо реаговала и привела „патролџије“, узела им изјаве о томе шта се догодило, али и негодује што су се окупили људи који су полицију испитивали зашто их приводи и саслушава. Цуцић подсећа да су „патролџије“ сличне „акције“ предузимали више пута у Сомбору, Апатину, Београду, Шиду и многим другим местима у Србији, питајући ко је њима дао за право да заводе ред и врше „грађанска хапшења“.

У центрима 5.100 миграната

Комесар Цуцић наводи да је мигрантска ситуација у нашој земљи углавном нормална. У прихватним центрима тренутно је 5.100 миграната. Огроман део њих се пристојно понаша и жели да без ексцеса за што краће време иде даље. Просечно се задржавају у Србији 23 дана. На лето ће бити и краће „Они који се задржавају дуже од шест месеци, први су тражили да се вакцинишу против корона вируса, да им деца заврше онлајн наставу. Кроз нашу земљу прошло је милион и по миграната, а задржало их се око 90, махом из мешаних бракова, они који су овде студирали. Није ми јасно коме служе измишљене приче о наводном нарушавању етничке структуре и друге бесмислице“, казао је Цуцић. (Данас)