БРЗОМ ИНТЕРВЕНЦИЈОМ ВАТРОГАСАЦА СПРЕЧЕНО ШИРЕЊЕ ПОЖАРА У СТАНИШИЋУ
БРЗОМ ИНТЕРВЕНЦИЈОМ ВАТРОГАСАЦА СПРЕЧЕНО ШИРЕЊЕ ПОЖАРА У СТАНИШИЋУ

Непажња становника Станишића, једног од већих села сомборског атара, јуче је умало довела до веће штете, па и могуће људских жртава.

Мада су у протеклом периоду из професионалне ватрогасне бригаде у Сомбору упозоравали пољопривреднике и становнике околних села да воде рачуна о потенцијалним пољским пожарима, дешава се да их неретко и сами пољопривредници намерно изазивају на покошеним њивама.

Јуче око девет сати ујутру је плануло растиње на неколико запуштених плацева у Карађорђевој улици, али је брзом интервенцијом локалних и ватрогасаца из Сомбора, ширење пламена заустављено надомак кућа у овој улици.

  • Ватра је планула око девет сати, а одмах по обавештењу први су на лице места изашли припадници нашег Добровољног ватрогасног друштва, да би им се убрзо придружиле и колеге-професионалци из Сомбора – каже Драгана Ђапић, која је пре свега неколико дана предала председавање сеоским ДВД друштвом у Станишићу. И овакав догађај је још један доказ колики значај имају сеоска дорбовољна ватрогасна друштва као што је наше, које на жалост већ две године није суфинансирано из буyета града, па само захваљујући ентузијазму наших сусељана и даље функционише како-тако, рекла је Драгана Ђапић.

Она додаје да је исувише рано говорити о евентуалној материјалној штети од овог пољско-сеоског пожара, мада је и током гашења било јасно да она неће бити велика с обзиром на чињеницу да је горело само дивље растиње у запуштеним двориштима.

Разлога за забринутост овим пољским пожаром који је дошао надомак кућа у станишићкој Карађорђевој улици је имала Аранка Симић, која је са својом сестром као сувласницом родитељске куће међу првима била на лицу места.

  • Проблем је неколико кућа у низу у овој улици, које су одавно напуштене и чији наследници живе или у Сомбору или негде даље, па су њихова такозвана доња дворишта потпуно зарасла у високи коров који је сада сув и лако запаљив – огорчена је Аранка на немар наследника имовине својих првих комшија, појашњавајући да се чак шест кућа у низу, тик до њене очевине, због немара наследника одавно урушило а њихова дворишта претворила у праву џунглу.
  • Мада ни ја ни сестра не живимо у овој кући одржавамо двориште, чак и косимо неколико метара комшијске запуштене ливаде не би ли спречиле управо овакве догађаје, али ето видите, да нема интервенције ватрогасаца нисам сигурна да не би и наша кућа сада била у пламену – узрујана је Симић, уз опаску да је била права срећа што је јучерашње преподне у Станишићу, мада сунчано, било без јачег ветра који би дефинитивно допринео озбиљнијем угрожавању активних домаћинстава у овом делу Станишића. (Дневник)