140 ГОДИНА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР
140 ГОДИНА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР
  • Post category:Култура

Народно позориште Сомбор, у петак, 25. новембра, премијером представе „Галеб“ Антона Павловича Чехова, у адаптацији и режији Милана Нешковића, обележило је јубилеј 140 година од оснивања.

У представи играју Ивана В. Јовановић, Никола Кнежевић, Срђан Алексић, Ана Рудакијевић, Перо Стојанчевић, Јулија Петковић, Саша Торлаковић, Нинослав Ђорђевић и Стефан Бероња, а сценограф представе је Марија Калабић, костимограф Биљана Гргур, композитор Дуда Буржујка, за сценски покрет задужена је Андреја Кулешевић, а за сценски говор Саша Латиновић.

У склопу обележавања овог великог јубилеја у Фоајеу Народног позоришта Сомбор отворена је и изложба „Позориште у изградњи“ ауторке Милке Љубоје, историчарке Градског музеја Сомбор, на којој су представљени оригинални архитектонски пројекти Адолфа Војте за изградњу зграде Народног позоришта из 1881. и 1882. године.

Премијеру представе поводом 140 година од оснивања Народног позоришта Сомбор испратили су и заменица градоначелника Љиљана Тица, члан Градског већа Срђан Савић и помоћница градоначелника Јована Миљевић.