ЗАВРШЕНИ ПРОЈЕКТИ У ОКВИРУ ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА
ЗАВРШЕНИ ПРОЈЕКТИ У ОКВИРУ ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА
  • Post category:Друштво

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, заједно са чланом Градског већа за област финансија и привреде Савом Дојићем и чланом Градског већа за област културе и образовања Бориславом Станичковим, обишао је пројекте који су урађени у оквиру партиципативног буџетирања у средњим школама.

  • Град Сомбор у сарадњи са USAID-ом од 2015. године почео је пројекат партиципативног буџетирања. Од 2019. године одлучили смо се да пројекат проширимо и на средње школе. Укључили су се ученици и изгласали су своје предлоге пројеката које смо у 2020. години реализовали. Данас смо имали прилику да обиђемо те радове. Видели смо да Средња медицинска школа и Средња текстилна школа су урадиле санацију мокрих чворова, у Гимназији је купљена опрема за Школски омладински клуб, Средња пољопривредно-прехрамбена школа је купила ормариће за практичну наставу, док су ученици Средње економске школе изгласали свој пројекат и опремили 15 учионица са клима уређајима. Свакако да Град Сомбор планира да у наредне две до три недеље понови ово партиципативно буџетирање које се односи на ученичке парламенте и да их максимално укључи да они изгласају за 2021. нове пројекте који ће улепшати њихове школе, истакао је градоначелник Сомбора Антонио Ратковић.

Партиципативно буџетирање средњих школа први пут је спроведено током прошле године, када су ученици предложили пројекте и путем гласања одабрали оне за које сматрају да су им најпотребнији за рад и боравак у школи. Победнички предлози били су укључени у пројекцију градског буџета. Током 2020. године ти пројекти су и завршени, а средњошколци ће ускоро имати прилику поново да се изјасне о томе шта желе у својим школама.