ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ФРЕСКЕ КРУНИСАЊЕ БОГОРОДИЦЕ У СОМБОРСКОМ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА
ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ФРЕСКЕ КРУНИСАЊЕ БОГОРОДИЦЕ У СОМБОРСКОМ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА

Након три месеца интензивног рада конзерватора из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе из Суботице, ових дана су приведени крају радови на рестаурацији фреске Крунисање Богородице, која се налази над солејом у Светогеоргијевском храму у Сомбору.

Фреску је осликао познати сликар Павле Симић средином 19. века и, према писаним подацима, до сада она није рестаурирана. Настојатељ храма, протонамесник Саво Николић, је поводом завршене рестаурације наведене фреске рекао: „Благодарни смо Богу и светој Цркви на указаној части и повереној дужности за обнову ове светиње“.

Храм Светога великомученика Георгија у Сомбору саграђен је на месту постојеће православне цркве за коју се поуздано зна да је постојала и пре доласка Турака 1541. године (1541–1687). Постојећа црква била је малих димензија, саграђена од набоја, покривена трском и није имала торањ. По одласку Турака, обновљена је током 1717. године, а поред старе цркве изграђен је први торањ 1744. године.

Према подацима Српске Православне Цркве, градња нове цркве у барокном стилу са елементима класицистичке декорације почела је 4. јуна 1759. године, на парцели површине од 3.076 m2. Црква је имала дужину 44 метра и висину 16 метара, а заузима изграђену површину од 672 m2.

Градња нове цркве завршена је на Ваведење Пресвете Богородице, 4. децембра 1761. године (по григоријанском календару), освећењем часне трпезе у олтару и крстионице.

За израду првог иконостаса за дрворезбарске радове 1771. године склопљен је уговор са Аксентијем Марковићем из Новог Сада. Осликавање иконостаса урадили су Теодор Крачун из Осијека (који је у то време био један од најистакнутијих иконописаца), Јован Исајловић Старији и сомборски мајстор Лазар Сердановић. Иконостас је завршен 1773, а скинут је 1867. године и поклоњен цркви у Кули.

У периоду од 1869. до 1873. године урађен је нови иконостас. Дрвени део урадио је Јосип Кестлер из Новог Сада, у неокласицистичком стилу. Иконе и цркву је осликао познати сликар Павле Симић.

Прва и једина обнова храма је била од 1866. до 1873. године, за време потоњег патријарха Георгија Бранковића.

Током 1985. електрифицирана су звона у цркви и освећење је обавио епископ Никанор.

На основу одлуке Скупштине општине Сомбор, од 1988. до 2006. године црква је споља окречена, обновљен је кров и стављене су плочице у кругу дворишта.

Уз помоћ Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Новог Сада, 2009. планирана је рестаурација и конзервација ентеријера у храму (иконостас, певнице и предикаоница), али није реализована због недовољно средстава.

Оставите одговор