ЗАВРШЕНА БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА НА СТАПАРСКОМ ПУТУ – БИЦИКЛИСТИ БЕЗБЕДНИЈИ, ПЕШАЦИ УГРОЖЕНИЈИ НЕГО РАНИЈЕ
ЗАВРШЕНА БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА НА СТАПАРСКОМ ПУТУ – БИЦИКЛИСТИ БЕЗБЕДНИЈИ, ПЕШАЦИ УГРОЖЕНИЈИ НЕГО РАНИЈЕ
  • Post category:Друштво

У Сомбору је ових дана окончан још један градитељски подухват локалне власти који је поделио Сомборце.

Завршена је изградња бициклистичке стазе од на Стапарском путу, од раскрснице са Првомајским булеваром до раскрснице са венцом Степе Степановића. Стаза је дуга 806, а широка 2 метра, радове у вредности од 17.832.248,43 динара је финансирао Град Сомбор, а извођач је био „Џими комерц“ доо Пригревица са подизвођачем „Сигнал“ доо.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић је са својим сарадницима јуче обишао тек завршену бициклистичку стазу и том приликом истакао да је поред бициклистичке урађена и пешачка стаза, а све у циљу повећања безбедности.

  • Поред изградње ове бициклистичке стазе у укупној дужини од око 800 метара, комплетно су реконструисани и тротоари, што је свакако био и циљ овог пројекта. Ми ћемо се трудити да у наредном периоду завршимо још три пројекта који се тичу бициклистичких стаза, и да у наредној години реализујемо ове пројекте. Завршавамо пројекат наставка ове бициклистичке стазе од Првомајског булевара до „Вашаришта“, а од „Бувљака“ до „Агросавеза“ постоји готов пројекат, као и готов пројекат за Војвођанску улицу где планирамо у наредним годинама да кренемо са изградњом, рекао је Ратковић.

Градски челници поручују да је циљ изградње бициклистичких стаза, да грађани Сомбора могу безбедно да се возе двоточкашима кроз град, те да се самим тим безбедност бициклиста, као најрањивије групе учесника у саобраћају подигне на виши ниво.

Међутим, да није све баш тако сјајно, говоре полемике и коментари на деуштвеним мрежама које је изградња ове стазе изазвала. Много Сомбораца се жали да је све урађено ад-хок и констатују да је направљено доста пропуста, посебно приликом пројектовања. Да су овакви коментари оправдани, сложиће се сваки бициклиста који прође стазом препуном непотребних кривина, успона и спустова. Да би се све то направило, на потезу од Подгоричке улице до „Жупаније“ су порушене степенице, које су биле један од симбола овог дела града. Биће занимљиво видети како ће све те увале изгледати након прве веће кише, и да ли ће се туда моћи пролазити, јер нема атмосферске канализације, а и први снег и лед ће показати колико је пројектант био стручан, обзиром да нагиби нису занемарљиви.

Ако се занемаре ове наизглед „небитне“ аномалије и подухвати, остаје један озбиљан проблем а тиче се управо безбедности о којој надлежни толико причају. Наиме, на више места је бициклистичка стаза направљена одсецањем изузетно прометне пешачке, а то је урађено простим исцртавањем линије што је изузетно опасно, посебно када се узме у обзир да тај тротоар користе ђаци једне основне и две средње школе, студенти факултета, као и деца која бораве у Дому ученика. О безбедности мале деце која туда шетају са родитељима не треба ни трошити речи. Детету од две или три године, па чак ни старијим малишанима није лако објаснити да је прелазак једне обичне линије нешто што је јако опасно.

Дакле, из свега наведеног долази се до закључка да су изградњом ове стазе бициклисти склоњени са пута како би били заштићени од моторних возила, али сада они угрожавају пешаке, јер буквално возе досадашњим тротоаром.

Једноставно речено, гледајући ову стазу, стиче се утисак да пројектант уопште није изашао на лице места пре него што је радио план, већ да га је цртао по „Гугл мапи“ и сличним апликацијама. Иначе, како другачије објаснити потез да се уради све наведено, да се буши и руши и праве егзибиције, уместо да се стаза направи са друге стране улице која је равна „као стрела“.

У сваком случају, Сомбораци са правом негодују, јер је за више од 150.000 евра колико их је све коштало, сигурно могла да се направи пуно лепша и што је најважније, много функцијалнија и безбеднија бициклистчка стаза.

Ако ће стазе које ће се у будућности правити бити овакве, не треба их ни радити. Јер нема никаквог смисла правити нешто што је нефункционално, и у то утрошити огромна средства. Сомбор и Сомборци нису заслужили да се било шта ради само да би се рекло да је урађено.