ЗАШТИТА ПРИРОДЕ НА ПОДРУЧЈУ ГОРЊЕ МОСТОНГЕ КОД СОМБОРА
ЗАШТИТА ПРИРОДЕ НА ПОДРУЧЈУ ГОРЊЕ МОСТОНГЕ КОД СОМБОРА

Покренут је поступак да би се као предео изузетних одлика заштитио простор горњег тока реке Мостонге недалеко од Сомбора, објавило је Министарство заштите животне средине.

Река Мостонга је дуга око 70 километара, а предео „Горња Мостонга” обухвата 3.650 хектара од којих је укупно 88 одсто у јавној, државној и друштвеној својини.

Између насеља Риђица, Крушевље, Гаково, Станишић, Светозар Милетић, Сомбор, Чонопља и Кљајићево подручје Горња Мостонга обухвата комплекс различитих за заштиту приоритетних типова станишта као што су слатинска, степска, водена и влажна са, заштићеним и строго заштићеним дивљим врстама од националног и међународног значаја.

Ово подручје је издвојено као међународно значајно за биљке, припада еколошком подручју Србије – „Слатине северне Бачке”, а студију заштите поднео је покрајински секретаријат за заштиту животне средине, преноси Тањуг.

Река Мостонга је лева притока Дунава која извире из мочварног предела код Сомбора, некада је била богата водом, текла кроз град и била пловна.

Све се променило када је направљен Велики бачки канал, а затим и канал Дунав-Тиса-Дунав, па је Мостонга сада тек мало већа од потока а неретко и пресуши. (Политика)

Оставите одговор