ЗАКЛЕТВА И ОБУКА ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ ЗА МУЛТИНАЦИОНАЛНЕ ОПЕРАЦИЈЕ У СОМБОРСКОЈ КАСАРНИ
ЗАКЛЕТВА И ОБУКА ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ ЗА МУЛТИНАЦИОНАЛНЕ ОПЕРАЦИЈЕ У СОМБОРСКОЈ КАСАРНИ
  • Post category:Друштво

У касарнама Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу juče су одржане свечаности на којима су војничку заклетву положили војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2021“, кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА, слушаоци Курса за резервне официре, ученици Средње стручне војне школе и лица из резервног састава која нису служила војни рок са оружјем.

Изговарајући текст заклетве пред заставом Републике Србије, 737 младића и девојка обавезало се да ће чувати и бранити независност, сувереност и територијалну целовитост Републике Србије.

Полагању заклетве у jСомбору је присуствовао командант Команде за обуку бригадни генерал Жељко Петровић.

У касарнама „Аеродром“ у Сомбору и „Књаз Михаило“ у Нишу у току је реализација интензивног периода обучавања водова војне полиције из састава Копнене војске за учешће у мултинационалним операцијама.

Реч је о јединицама из састава Трећег и Петог батаљона војне полиције које је Република Србија декларисала за учешће у мултинационалним операцијама у оквиру Концепта оперативних способности и које сада пролазе свеобухватне припреме за реализацију специфичних војнополицијских задатака у међународном окружењу.

Ради достизања захтеваног нивоа интероперабилности и оперативних способности, војни полицајци реализују садржаје колективне обуке, попут вршења увиђаја, прикупљања и обраде доказног материјала, контроле масовног окупљања, рада на контролном пункту, извођења патроле, блокаде и претраге терена.

Концепт оперативних способности представља један од облика сарадње земаља чланица програма Партнерство за мир, чијом применом Војска Србије достиже стандарде интероперабилности и развија оперативне способности декларисаних јединица за учешће у мултинационалним операцијама.