ЗАЈЕДНИШТВО – ПУТ ОСТВАРЕЊА БУЊЕВАЧКЕ НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
ЗАЈЕДНИШТВО – ПУТ ОСТВАРЕЊА БУЊЕВАЧКЕ НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

На недавно одржаној седници Буњевачког Националног савета у Суботици, на место потпредседника Буњевачког националног савета изабран је Дејан Парчетић, председник УГ „Буњевачко коло“ из Сомбора. Захваљујући на указаном поверењу, Дејан Парчетић је истакао:

„Признавање буњевачког језика као и то да је буњевачки језик један од четири језика који су у службеној употреби у граду Суботици, једне су од највећих тековина рада Буњевачког Националног савета у протекле две деценије. Били смо, такође, сведоци да друга национална заједница и даље покушава да све наше учињене кораке обезвреди те да нас сврста у групу или етнички корпус коме не припадамо. Иако смо мала национална заједница која је постигла један од својих можда најважнијих циљева, тек сада је јако важно да у наредном периоду јединствено радимо. Предстоје нам озбиљни задаци у нашој агенди чије ће решавање чинити будућу националну заједницу онаквом каква треба да буде“.

Парчетић је, у наставку свог обраћања истакао да је током протеклих месеци, заједнички рад, а поготово резултати заједничког рада са председницом Буњевачког националног савета др Сузаном Кујунџић Остојић и председником Извршног одбора Бранком Покорнићем, потврдили снагу јединства Буњеваца и заједнички уложених напора.

„Управо је то и моја порука. Заједнички рад свих чланова Бујевачког Националног савета чиниће наш рад квалитетнијим, а нашу националну заједницу чврћом и јединственијом пред задацима који нам следе“, закључио је Парчетић.

Један од највећих задатака на коме ће буњевачка заједница инсистирати јесте поништавање срамног Декрета из 1945. године када је наложено свим Буњевцима да се морају изјашњавати као припадници неке друге националне заједнице а не као Буњевци, значајна и државотворна национална заједница од великог значаја у процесу присаједињења матици Србији 1918. године.

Ружица Парчетић