ВУЧИЋ: ОД УТОРКА ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ПОЧИЊЕ У 18 САТИ
ВУЧИЋ: ОД УТОРКА ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ПОЧИЊЕ У 18 САТИ

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће се ићи на ублажавање мера против корона вируса, а прва је скраћење полицијског часа, који од уторка почиње од 18 часова.

За пензионере биће обезбеђен период од 18 до 01 час после поноћи.

„Уторак, петак и недеља, по пола сата“, каже председник.

Наредних недеља, пензионерима ће можда бити омогућено сваки дан да излазе напоље у том периоду.

Од уторка се, каже, отварају све занатске радње, а све друге радње од 27. априла.

Вучић је, за ТВ Пинк, рекао да је прва мера скраћење полицијског часа за један сат, и он ће трајати убудуће од 18 до 5 сати.

„Остављамо сат времена дуже за продавнице и апотеке, да могу да раде. Важан сат дајемо више за рад, не угрожавајући оно што смо урадили“, објаснио је он.

За пензионере ће од 18 до 1 сат од овог уторка, уторком, петком и недељом бити уведена могућност за получасовну шетњу.

„Пензионери ће од 18 до 01 имати могућност да изаберу својих пола сата за шетњу. Циљ нам је да избегнемо да свих 1,5 до 1,7 милиона пензионера буде у исто време на улицама“, објаснио је Вучић додајући да ће остати досадашње правило за одлазак у продавницу за пензионере.

„Ако не буде дошло до раста новозаражених у процентима, а тестираћемо више, онда ће се од следећег понедељка, ако не буде додатних проблема као што је било у Нишу, ићи да сваког дана пензионери добију по пола сата за шетњу“, најавио је он.

Вучић је казао да је сада, иако није раније био оптимиста, уверен да су наше болнице у стању да прихвате све болеснике.

„Нарочити што долазе нешто лакши случајеви него на почетку. На почетку смо имали само теже случајеве који су ишли на Инфективну клинику, на Драгишу Мишовић“, додао је он.

Грађевинари од уторка пуном паром, и отварање радњи

Грађевинари у Србији ће од уторка 21. априла почети да раде „пуном паром“, а од уторка почиње и отварање занатских радњи, потом и осталих, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је за телевизију Пинк рекао да се отварање хотела, бања, тржних центара, међуградског саобраћаја, као и контролисано отварање аеродрома, кафића и ресторана, планира између 4. и 11. маја.

Вучић је рекао ће грађевинари од уторка моћи да крену да раде „пуном паром“, и у високоградњи и у нискоградњи, истичући да у Србији има много пројеката.

Он је најавио и да ће у уторак обићи руско градилиште код Чортановца.

„Кренућемо да радимо пуном паром да бисмо нашим инвестицијама успели да сачувамо виши ниво БДП него што је рекао ММФ, а ММФ је рекао да ћемо да будемо најбољи у Европи“, рекао је Вучић.

Од уторка ће почети и отварање готово свих занатских радњи, вулканизерских, аутомеханичарских, хемијско чишћење, обућари, кројачи, продавнице аутомобила, бицикла, техничке робе и грађевинског материјала.

Очекује да ће друге радње до 300 метара квадратних, бити отворене 27. априла, осим оних у тржним центрима, уколико ситуација у вези са корона вирусом буде добра.

„Ако крене лошије, повући ћемо мере“, рекао је Вучић.

Како каже, идеја је да фризерски салони, салони лепоте, теретане, буду отворени од 4. маја.

Отварамо ресторане и кафиће између 4. и 11. маја

Вучић најавио је вечерас да ће ресторани и кафићи бити отворени у периоду између 4. и 11. маја, али да ће морати да се поштују мере за спречавање вируса.

„Очекујемо за хотеле, бање, тржне центре, међуградски саобраћај, конотролисано отварање аеродрома, ресторана и кафића, планирамо отварање између 4. и 11 . маја. Али ту ћемо исто морати да правимо дистанцу у ресторанима. И од 3. маја су повољни временски услови“, рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Додао је да је боље када се то ради на отвореном, где такође мора да постоји социјална дистанца.

Вучић је рекао да када је реч о професионалним спортистима ту постоји можда највише недоумица, јер је за њих неопходно да се ураде систематски прегледи и скининзи и о томе ће, како каже, лекари да говоре.

„Посебни су услови за њих, за све то смо мислили иза 27. априла, али мораће да буде посебна заштита. То значи да имају маске или рукавице или дезинфекционо средство за руке на улазима у своје радње“.

Вучић каже да се сваког дана прати читава ситуацију.

Каже да ће све то бити ако буде све ишло како је дана и да је то што је данас било седам мртвих због оног што смо имали у претходном периоду.

Ипак, долази много мањи број тешких случајева, истакао је он.

Председник је захвалио Жељку Митровићу и Миодрагу Костићу што су се њихове компаније одрекле помоћи и новца у корист државе.

Свака част, то је огромна ствар за нашу земљу и бескрајно сам им захвална што су такав потез направили, пошто су нам тиме, држави, уштедели око 6,5 милиона евра. (Танјуг)

Оставите одговор