ВУЧИЋ НАЈАВИО ЈАВНУ РАСПРАВУ О УВОЂЕЊУ ОБАВЕЗНОГ СЛУЖЕЊА ВОЈНОГ РОКА
ВУЧИЋ НАЈАВИО ЈАВНУ РАСПРАВУ О УВОЂЕЊУ ОБАВЕЗНОГ СЛУЖЕЊА ВОЈНОГ РОКА
  • Post category:Друштво

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на састанку са представницима војске разговарао и о увођењу обавезног служења војног рока и најавио да ће у наредним месецима бити отворена широка јавна расправа о томе.

  • Разговраћемо пре доношења било какве одлуке, јер то има и своје добре и лоше стране, истакао је Вучић.

Према његовим речима лоша страна је само обезбеђивање хране које кошта 70 милиона евра, а када се урачунају и приходи за војнике треба додати још 1,2 до 1,8 милијарди евра.

Добра страна је, истиче, што се са војском могу попунити и оживети празна места у Србији.

Вучић каже да ће већ ове године бити попуњено неколико места са новим јединицама, у Прибоју, Лозници, Белој Цркви у Банату, Пироту, Неготину и Сурдулици.

Двери подржавају повратак служења војног рока

Српски покрет Двери подржава идеју о повратку редовног служења војног рока у форми основне војне обуке која би трајала 3-6 месеци, саопштено је данас из овог покрета уз коментар да су тај предлог Двери изизнеле још 2015. године и овај предлог власти виде као „закаснелу реакцију на предлог Двери“

Како је наведено у саопштењу које потписао Бошко Обрадовић, Двери ће са задовољством узети учешћа у најављеној јавној расправи на тему повратка редовног служења војног рока, а о конкретном модалитету новог начина војне обуке ће се изјаснити Председништво Двери.

Вучић је најавио даља улагања у Војску Србије и одбрамбени систем, као и значајно повећање примања за припаднике армије током ове године.

  • Ове године следе велика повећања примања за војнике, подофицире и официре, уз 5 одсто повећања са почетка године, биће и додатних 10 одсто, укупно и до 17, 6 одсто, рекао је Вучић.

Истакао је да држава мора да подигне плате у војсци како би остали војници. То је, како је нагласио, највећи проблем у војсци.