ВРБИЦА У СОМБОРУ – ВЕНЧИЋИ, ЗВОНЧИЋИ И НАСМЕЈАНА ДЕЦА У ЛИТИЈИ
ВРБИЦА У СОМБОРУ – ВЕНЧИЋИ, ЗВОНЧИЋИ И НАСМЕЈАНА ДЕЦА У ЛИТИЈИ

Према древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Светог Великомученика Георгија освештане су гранчице врбе.

Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја IV века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење Јерусалимске цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслина и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се гранчице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба, освештане молитвом и покропљене освећеном водом на Цвети на јутрењу, деле се вернима, који их чувају током године поред славске иконе.

Свечана литија је као и ранијих година прошла центром Сомбора. Кренула је од храма Светог Георгија и кретала се Главном улицом до фонтане, где је скренула лево на Венац Степе Степановића. Након тога ишло се Венцом Живојина Мишића до старог кружног тока, где је литија скренула на Венац Радомира Путника, а потом се Главном улицом вратила у Храм Светог Георгија, где је од 18 сати служено Вечерње. Литују је предводило сомборско свештенство, а у поворци коју су чинили Сомборци свих узраста били су и представници Првог центра за обуку из Сомбора, као и чланови КУД „Раванград“ и ГКУД-а „Сомбор“ у традиционалним народним ношњама. Неколико стотина младих и старијих Сомбораца са гранчицама врбе у рукама и звончићима око врата прошетало градским језгром. Више фотографија можете погледати ОВДЕ.

Комплетан распоред богослужења у сомборским храмовима о Васкрсу 2019. године можете погледати ОВДЕ.

Лазарева субота или Врбица се увек слави суботом уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста) и посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила.

Оставите одговор