ВОЛОНТЕРИ СОМБОРСКОГ ЦРВЕНОГ КРСТА НА ТЕРЕНУ, ПРИЈАВЉЕНО НОВИХ СТОТИНАК ДОБРОВОЉАЦА
ВОЛОНТЕРИ СОМБОРСКОГ ЦРВЕНОГ КРСТА НА ТЕРЕНУ, ПРИЈАВЉЕНО НОВИХ СТОТИНАК ДОБРОВОЉАЦА

Поучени, сада већ вишедеценијским искуством у помоћи суграђанима и људима у невољи, припадници и волонтери градске организације Црвеног крста у Сомбору ни овај пут, суочени са пандемијом корона вируса, нису заказали.

Најновије мере Владе Републике Србије у спречавању заразе у најтежи положај су ставиле најстарије житеље, којима је забрањен излазак из њихових домова, али су на сцену ступили сомборски црвенокрсташи у сарадњи са градским надлежним службама, како би се овој групи њихових суграђана олакшали дани у самоизолацији.

  • У овом моменту су и град и сва сеоска насеља „покривена“ нашим волонтерима, који не само да се јасно разликују по карактеристичним црвеним униформама, већ имају и јасно истакнуте званичне легитимације Црвеног крста, како би се спречила било каква злоупотреба имена и угледа наше међународне хуманитарне организације – наглашава секретарка градске организације Црвеног крста у Сомбору Биљана Клипа

Она је нагласила да је у самом граду ангажовано 35 волонтера Црвеног крста, док у 15 насељених места њихови волонтери, препознатљиви по црвеним прслуцима са знаком Црвеног крста, помажу старијим мештанима у уској сарадњи са тамошњим месним заједницама.

„Како би се избегле било какве нејасноће и неспоразуми, наши волонтери не само да су визуелно препознатљиви и у обавези да се легитимишу, већ по обављеном послу набавке или неке друге врсте помоћи старији суграђани обавезно потписују и документ који сведочи о томе у чему се помоћ састојала и да је она обављена потпуно бесплатно, дакле без било какве накнаде“, опрезни су и у Црвеном крсту, пошто су се већ појавили (додуше у другим срединама) мешетари и варалице који користе невољу у којој су се нашли старији грађани.

  • У том документу мора бити тачно наведено какав је посао или куповина обављена, колико је новца грађанин дао за пазар, колики је кусур добио…, дакле све оно што тачно дефинише пружену помоћ – појашњава Клипа.

Како би помоћ стигла тамо где и када треба у сомборском Црвеном крсту су отворили и кол центар са два телефона чији су бројеви 060/505-39-34 и 064/069-82-47, а колико је то био потребан потез сведочи чињеница да се по његовом отварању, на пример само у уторак, за разне облике помоћи, информације или савете јавило чак 328 грађана.

Волонтери Цреног крста су, суочени са пандемијом и обавезом да старији Сомборци и Сомборке буду у самоизолацији у својим домовима, организовали и „Телефонски круг“. Наиме, ова врста психо-социјалне помоћи базира се на стварању мањих „кружока“ старијих грађана у којима свакодневни позив првом од 15 чланова таквог круга обавља волонтер Црвеног крста, како би се уверио да ли је све у реду и да ли је потребан некакав вид помоћи. Након тога првопозвани зове следећег суграђанина, он следећег све док последњи у низу не „реферише“ волонтеру Црвеног крста који је био на почетку овог „Телефонског круга“.

  • Наши волонтери, који су иначе сви опремљени заштитним маскама и рукавицама, на терену су од осам до 20 часова, обучени су и едуковани за овакве ситуације, а до сада нам се јавило преко 90 нових добровољаца чије пријаве и даље примамо на фиксни телефон број 412-737. Да би се укључили у наш хуманитарни рад, поред поштовања свих принципа Међународне организације Црвеног крста, предуслов је да имају од 18 до 30 година, као и да прођу потребну едукацију и обуку. Након тога, у мешовитим екипама са искуснијим волонтерима и они ће бити укључени у помоћ становништву у граду и сеоским срединама – наводи Биљана Клипа, секретарка градске организације Црвеног крста у Сомбору. (Дневник)

Оставите одговор