ВОЛОНТЕРИ ЦРВЕНОГ КРСТА СОМБОР ДО САДА ПРОВЕЛИ ОКО 5.800 САТИ ПРУЖАЈУЋИ ПОМОЋ СУГРАЂАНИМА
ВОЛОНТЕРИ ЦРВЕНОГ КРСТА СОМБОР ДО САДА ПРОВЕЛИ ОКО 5.800 САТИ ПРУЖАЈУЋИ ПОМОЋ СУГРАЂАНИМА

Активности Црвеног крста у Сомбору током ванредног стања су бројне. Свакодневно на терену града Сомбора и у 15 насељених места је до стотину волонтера који су по евиденцији Црвеног крста провели више од 5.800 волонтерских сати на терену.

Помоћ старијима при набавци лекова, намирница, плаћање рачуна, достава топлих оброка на адресе само су део бројних активности волонтера Црвеног крста у Сомбору. Тренинге и такмичења у току ванредног стања, чланови најстаријег Карате клуба у Војводини, „Душан Станичков“ из Сомбора, проводе као волонтери у мисији и борби за друге која их, како кажу, највише испуњава.

  • Мислим да сви спортисти желе да помогну свима, а поготово сада када је ситуација таква да је помоћ старијим лицима најпотребнија. Из тог разлога смо се у клубу и одлучили да будемо волонтери, истакао је Борислав Лакићевић, тренер и председник Карате клуба „Душан Станичков“.

Међу најмлађим девојкама лиценцираним оперативним тренерима је Тамара Лакићевић, која се у волонтерски рад укључила од самог почетка ванредне ситуације.

  • Желела сам да помогнем старијим особама које не могу да изађу по основне животне намирнице, лекове… Јер када би се и сама нашла у таквој ситуацији, волела бих да и мени неко помогне и изађе у сусрет, нагласила је Тамара.

Волонтерско ангажовање, чланови карате клуба употпунили су донацијом рачунара, ученику шестог разреда, у моменту када је то дечаку, заиста, било најпотребније.

  • С обзиром да су се школе затвориле, учење је кренуло на даљину преко рачунара. Свесни тога да неке породице немају довољно средстава а ни рачунаре, одлучили смо се за ову малу хуманитарну акцију те смо једном дечаку купили и поклонили рачунар, а што је заједничка донација породице Лакићевић и спортског Карате клуба „Душан Станичков , објаснила је Александра Милошевић, чланица клуба.

Поред едукованих волонтера Црвеног крста, за рад у ванредним ситуацијама и рад са старијим особама, у последња два месеца пријављено још 350 волонтера.

„Различите структуре наших суграђана нам се јављају да волонтирају. Они су провели до сада, у пружању услуга нашим суграђанима око 5.800 волонтерских сати. Формирали смо кол центар и од 16. марта до данас примили смо око 13.000 позива. По телефонском позиву
извршили смо преко 3.000 услуга доставе нашим најстаријим суграђанима, онима који не могу изаћи до апотеке, продавнице…“, кажу из сомборског Црвеног крста.

Тренутно су волонтери ангажовани и на додели пакета пензионерима чија су примања нижа од 30 000.00 динара. Значајно је истаћи да је у сомборском Црвеном крсту је формирана прва онлајн платформа у Србији, намењена пружању прве психолошке помоћи волонтерима који делују на терену, организоване онлајн радионице намењене едукацији и размени искустава волонтера а у складу са препорукама Владе Србије, настављен је и рад Сервиса за подршку родитељства Града Сомбора. (РТВ)

Оставите одговор