УСПЕШНО СЕ ПРИВОДИ КРАЈУ СПЕЦИФИЧНА ШКОЛСКА ГОДИНА
УСПЕШНО СЕ ПРИВОДИ КРАЈУ СПЕЦИФИЧНА ШКОЛСКА ГОДИНА

У отежаним околностима због пандемије корона вируса најважнија је била жива активност ученика за време и после ванредног стања, а на самом финишу ове школске године следи крај наставних дана, густ распоред и закључивање оцена и полагање завршних испита. Настава коју су ученици пратили путем телевизије завршава ове недеље, али дневни боравак у основним школама радиће до половине јуна. У основним школама, у Западнобачком округу има 13.100 ђака, док средње школе похађа 6.230 ученика. Основну школу завршава 1.726 осмака у округу.

Праћење наставе од куће ученицима је дало различите могућности да покажу креативност, али је првацима највише недостајајо дружење са другарима и учитељице. У продуженом боравку сомборске Основне школе „Доситеј Обрадовић“ ученици стидљиво кажу да им је жао што нису ишли на прву ексурзију, али да су редовно пратили наставу, а што је најважније, научили су да читају и пишу.

У сомборским основним школама није било великог интересовања за продужени боравак, где ће одређени број ђака бити до 16. јуна.

  • Трудимо се да надокнадимо оно што су можда у малим процентима пропустили. Мислим да су родитељи пружили свој максимум у овом тренутку, јер је свима било тешко, како деци тако и родитељима. Ово је потпуно ново стање које до сада нисмо имали прилике да проживљавамо, каже Бранкица Мишић, учитељица у продуженом боравку ОШ „Доситеј Обрадовић“ Сомбор.
  • Истраживање које сам радила показује да су се деца већином прилагодила на ову ситуацију, али им је социјални контакт јако недостајао. Деца су се прилагодила, добро су радили, јер малишани воле да раде на рачунару и чак су се добро прилагодили онлајн настави, али су им дружење и школа много недостајали, наглашава Меира Мрђенов, психолог у ОШ „Доситеј Обрадовић“.

Полагање два пробна завршна теста ученици ће радити од куће, док ће тест из математике решавати у школи, кажу у Школској управи Сомбор.

  • Крај наставних дана је до 31. маја када ће се завршити настава, која се емитује на телевизијском програму. После тога следе посебни часови поправљања оцена у школама, од стране оних ђака који то желе. У међувремену, полажу се и пријемни испити за ученике са посебним способностима за информатику и рачунарство, историју и географију у сомборској гимназији и пријемни испити у музичким и балетским школама, рекао је Борислав Станичков, начелник Школске управе Сомбор

Ова школска година била је по много чему другачија од претходних, али су се ученици, наставници, професори и родитељи успешно организовали да је приведу крају. (РТВ)

Оставите одговор