УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА МЕРЕ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ У ПОРОДИЧНИМ КУЋАМА И СТАНОВИМА
УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА МЕРЕ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ У ПОРОДИЧНИМ КУЋАМА И СТАНОВИМА
  • Post category:Друштво

Како би одговорио на потребе својих суграђана и привредника, али и мера које спроводи Влада Републике Србије, односно Министарство рударства и енергетике, у вези са подстицањем активности за подизање енергетске ефикасности, Град Сомбор је и ове године учествовао на јавном позиву за доделу субвенција за финансирање програма енергетске санације породичних кућа и стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводе јединице локалне самоуправе. На тај начин обезбеђено је 15 милиона динара од Републике Србије, а у градском буџету опредељен је још толики износ, тако да је ове године за мере енергетске санације у породичним кућама и становима обезбеђено укупно 30 милиона динара за ову намену.

Додела уговора суграђанима који су на јавном позиву добили средства за суфинансирање мера енергетске санације у њиховим домовима организована је данас у Великој сали Градске куће.

Уговоре је суграђанима уручила заменица градоначелника Љиљана Тица која је истакла да поред субвенција за замену столарије, ове године је јавни позив обухватио и мере изолације спољњих зидова, подова или кровног покривача, уградње нових котлова за грејање, уградње нове цевне грејне мреже и радијатора, уградње топлотних пумпи и уградње соларних колектора за централну припрему санитарне топле воде.

„Велико нам је задовољство што можемо да помогнемо наше грађане и да радимо на енергетској ефикасности, у смислу да је веома значајна ставка у породичном буџету грејање и обезбедити енергенте, а и енергетску ефикасност и што мању потрошњу. Не само да мислимо на то, мислимо и на заштиту животне средине и веома нам је драго што смо и ове године постигли да нашим грађанима доделимо новчана средства са којим ће моћи у својим домовима да изврше оно што су у овој години планирали“ рекла је заменица градоначелника Љиљана Тица.

Од укупно 30 милиона динара које су заједнички обезбедили Град Сомбор и Министарство рударства и енергетике, за јавни позив по коме су данас додељени уговори издвојено је 24 милиона динара, док ће осталих 6 милиона бити додељено за уградњу соларних панела, такође на основу јавног позива.