УПРАВА ЦАРИНА: ТОКОМ ПРАЗНИКА БРЖЕ ПРЕКО МАЊИХ ПРЕЛАЗА
УПРАВА ЦАРИНА: ТОКОМ ПРАЗНИКА БРЖЕ ПРЕКО МАЊИХ ПРЕЛАЗА

С обзиром на чињеницу да се католички и православни Ускрс ове године празнују у размаку од недељу дана, 21. и 28. априла 2019. године, а на њих се потом надовезују првомајски празници, већ од данас се очекује повећан број путника који долазе или само пролазе кроз Србију. Такве околности су добро познате царинској служби Србије, која се као и сваке године унапред припрема и појачава активности на граничним прелазима у настојању да се промет путника у празничном периоду максимално убрза.

Без обзира на благовремено предузимање свих мера повремени застоји ипак неће моћи у потпуности да се избегну, јер ће на пут истовремено кренути, како наши, тако и страни држављани на привременом раду у иностранству.

Како бисте себе поштедели непотребног чекања саветујемо да се пре путовања добро информишете. Информације о стању на фреквентнијим прелазима Управа царина свакодневно доставља јавности али и АМСС, на чијем сајту је доступан и видео приказ стања како на улазу, тако и на излазу из земље.

За путовање су радни дани увек бољи избор од викенда, а у време празника препорука је и да се избегавају велики, увек оптерећени прелази. Мада ће на Хоргошу бити отворене све расположиве траке (шест за путнички и једна за аутобуски саобраћај), а смене појачане додатним бројем службеника, боље је упутити се ка мањим прелазима као што су Келебија, Ђала, Бачки Виногради или Бајмок. Алтернатива увек оптерећеним Батровцима су Шид и Љуба, а за Прешево је то гранични прелаз Прохор Пчињски.

Путници који се у време празника буду упутили ка Црној Гори преко прелаза Гостун биће сведоци радова на реконструкцији тог прелаза који су недавно почели, али не ометају уобичајан проток путника и робе.

Саветујемо путнике да приликом уласка у Србију цариницима пријаве све што са собом носе, а није лични пртљаг и вредније је од 100 евра, јер се на сву робу изнад овог лимита плаћају увозне дажбине. Прописи у вези са уносом готовог новца нису се мењали, тако да сваку суму већу од 10.000 евра треба пријавити како на излазу, тако и на улазу у земљу.

Подсећамо да се на сајту Управе царина, на страници „Питања и одговори“ могу пронаћи детаљне информације о важећим прописима у путничком промету www.carina.rs

Најављена забрана транзита кроз Мађарску за време празника

Превозници би требало да имају у виду да је због католичког Ускрса најављена забрана транзита кроз Мађарску која почиње већ у четвртак 18. априла у 22 часа, што може довести до додатног задржавања у теретном саобраћају пред предстојеће ускршње празнике.

Ова забрана трајаће до петка 19. априла до 22 часа, а затим ће транзит бити дозвољен свега 24 сата, да би потом опет био забрањен од суботе 20. априла све до понедељка 22. априла 2019. године.

Одлука о забрани транзита викендом и за празнике кроз Мађарску није новина, јер је она на снази већи део године.

Протекли викенд и почетак недеље обележила су задржавања у теретном саобраћају којих је је било како на мађарској, тако и на хрватској, али и румунској граници.

Оставите одговор