УДРУЖЕЊЕ ПЧЕЛАРА У СОМБОРУ ДОБИЛО ЛИНИЈУ ЗА ПРЕРАДУ ВОСКА
УДРУЖЕЊЕ ПЧЕЛАРА У СОМБОРУ ДОБИЛО ЛИНИЈУ ЗА ПРЕРАДУ ВОСКА

У просторијама Удружења пчелара „Аврам Максимовић“ у Сомбору, симболичним укључивањем прекидача градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је јуче свечано пустила у рад линију за прераду пчелињег воска тј. израду воштаних сатних основа које се користе у пчеларству.

Градоначелница је том приликом истакла да је реч о субвенцијама града Сомбора за развој пчеларства.

  • Реч је о мерама које смо утврдили 2019. године, а тада је и организован конкурс за доделу ове субвенције. Конкурс је подразумевао пријаву удружења пчелара за набавку ове опреме чија је вредност 1.600.000,00 динара и која је за све њих као чланове удружења, изузетно корисна у смислу да се обезбеђује прерада воска за производњу сатних основа које су за њих од значаја за даље обављање њихових делатности, рекала је Душанка Голубовић.

Укупан износ утрошених средстава је 1.610.240,00 динара, а линију за израду сатних основа је испоручила и инсталирала фирма „Пчелар“ доо Вршац.

Циљ Конкурса који је расписао град Сомбор је стварање услова и могућности за раст пољопривредне производње, унапређење конкурентности пољопривредних газдинстава организованих у удружења, унапређење квалитета производње и модернизација исте, као и јачање техничких капацитета и достизање стандарда модерне производње у пчеларству.

Милорад Мастиловић, председник Удружења пчелара „Аврам Максимовић“ је гостима презентовао рад линије истичући њен значај за пчеларе, јер на сатним основама пчеле изграђују саће у коме изводе своје потомство, а које такође служи за складиштење меда. Удружење пчелара је уручило Повељу захвалности градоначелници Сомбора Душанки Голубовић.

Симболичном пуштању у рад линије за прераду пчелињег воска присуствовали су и заменик градоначелнице Антонио Ратковић, члан Градског већа за област пољопривреде Дарко Радуловић, начелник Одељења за пољопривреду и заштиту животне средине Владимир Катанић и Предраг Куцурски из Одељења за пољопривреду и заштиту животне средине.

Оставите одговор