У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ СЕ ПОВЕЋАВА БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ
У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ СЕ ПОВЕЋАВА БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ

Градска управа града Сомбора је због повећања броја оболелих у Западнобачком округу, јуче на званичном сајту упутила апел грађанима да буду одговорни и савесни, те да поштују мере и држите социјалну дистанцу. Саопштење преносимо у целости:

Град Сомбор и Завод за јавно здравље Сомбор подсећају суграђане да се као и до сада понашају одговорно и да се придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних здравствених установа и епидемиолошке службе. Неопходно је поштовање социјалне дистанце, ношење заштитних маски у затвореном простору, употреба дезинфекционих средстава и свих мера личне хигијене, како би првенствено заштитили себе, а и друге.

Грађани који имају симптоме COVID 19 инфекције треба да се јаве у Ковид амбуланту Дома здравља, како би се обавили неопходни прегледи. Након тријаже уколико је потребно даље болничко лечење, лекар упућује пацијента на следећи ниво заштите.

Како би се избегле непотребне гужве, у Ковид амбуланту треба да се јаве само особе које имају изражене симптоме, високу температуру, учестали кашаљ, уз отежано дисање.

Пацијенти са респираторним тегобама који имају благу клиничку слику потребно је да остану код куће уз уобичајено лечење лаких респираторних инфекција.

Сви оболели као и њихови контакти над којима је спроведена епидемиолошка мера самоизолације у трајању од 14 дана у обавези су да те мере и поштују, не само боравком у кући него и забраном примања гостију.

На територији Западнобачког округа долази до повећања броја оболелих, мада је епидемиолошка ситуација и даље стабилна и под контролом. Апелујемо на грађане да уколико је могуће не одлазе у угрожена подручја Републике Србије.

Будите одговорни, савесни и солидарни. Поштујте мере и држите социјалну дистанцу, стоји у допису Града Сомбора и Завода за јавно здравље Сомбор.

У поменутом саопштењу није наведено колико тачно има оболелих на територији Западнобачког округа, тако да званичних бројки и даље нема. Добро обавештени извори СомборЊуза потврђују да је последњих дана забележен пораст броја оболелих, међу којима има и оних са тежом клиничком сликом који су пребачени на лечење у Нови Сад.

„Епидемиолошка ситуација у Војводини је још увек под контролом, иако могу да кажем да је нестабилна, а с обзиром на повећање броја инфицираних коронавирусом у Београду и у централној Србији, очекујемо и повећање у Војводини“, изјавио је јуче за РТВ покрајински секретар за здравство, проф. др Зоран Гојковић.

Како је рекао, доминира Нови Сад и јужнобачки округ по броју инфицираних, а појачана активност вируса је и у јужно-банатском и у сремском округу.

Он је истакао да не може да каже да ситуација у Војводини није под контролом, она је стабилна, а број новозаражених се врти око 40 новооболелих дневно.

„Цео Клинички центар Војводине је на неки начин Ковид болница за Војводину и имамо ситуацију да свим грађанима укажемо адекватну помоћ, апелујем на све грађане да схвате да је здравствени систем пренапрегнут пуна четири месеца, очекивали смо да људе који су на првој линији одморимо, али и даље се ради пуним погоном и темпом“, навео је Гојковић напоменувши да ће пандемијски потенцијал бити и на јесен и да ћемо имати исте проблеме, и да ће се вирус на хладном времену лакше преносити.

Оставите одговор