У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ РЕГИСТРОВАНО 43 СЛУЧАЈА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ
У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ РЕГИСТРОВАНО 43 СЛУЧАЈА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

Током прошле године у Западнобачком округу евидентирана су 263 кривична дела насиље у породици, док су од почетка ове године до краја марта забележена 43 оваква кривична дела, подаци су Полицијске управе у Сомбору. Жене из године у годину имају све већу подршку друштва и институција, али је потребна јача осуда јавности, те да првенствено жртве пријаве насиље и не крију га.

Од 2011 године око 100 жена је прошло кроз Сигурну кућу у Сомбору која покрива Западнобачки и Севернобачки округ. Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић најавила је да ће у оквиру пројекта “Унапређење безбедности жена у Србији” бити уведена нова мера заштите жртава породичног насиља.

Према Закону о спречавању насиља у породици, од 2018. до краја марта ове године изречено је 1.009 хитних мера, од којих 677 хитних мера забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој и 332 мере привремено удаљење учиниоца из стана, наводе у Полицијској управи Сомбор. У истом периоду, кроз Сигурну кућу прошло је 27 жена, жртава породичног насиља. Деца су увек индиректне жртве, истичу у сомборском Центру за социјални рад.

  • Везано за тренд смањивања и повећања насиља у породици он свакако расте зато што се насиље другачије опажа него раније. раније се сматрало да је насиље само теже или тешке телесне повреде, а данас се пријављује сваки шамар, гурање, вређање и омаловажавање, рекла је Тамара Савовић, руководилац Сигурне куће Сомбор.
  • Закон о спречавању насиља у породици ступио је на снагу у јуну 2017-те и од тада нама креће да се повећава број пријава за наиље и да се усложњавају поступци које ми имамо у Центру за социјални рад“, рекао је Михајло Шкорић, директор Центра за социјални рад Сомбор.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић најавила је да ће у оквиру пројекта “Унапређење безбедности жена у Србији” бити уведена нова мера заштите жртава породичног насиља – систем наруквица за жртве и починиоце насиља.

  • Наруквице ће бити повезане са полицијским управама, како би жртве могле брзо да сигнализирају да се налазе у опасности, а полиција одмах да реагује, објаснила је Поповић Ивковић.

Насиље у породици дешава се у свим друштвеним слојевима, а окидачи су различити. Према искуствима Центра за социјални рад у Сомбору пријаве насиља су у порасту. Током прошле године отоврено је 400 предмета, а од ове године 85.

  • Најчешћи разлози за насиље су конзумација алкохола или психоактивних супстанци, а комплетна та прича око насиља је потреба насилника да контролише и доминира над својом жртвом, рекао је Михајло Шкорић.
  • Увек ће постојати тамна бројка где нећемо имати информацију везану за пријаве, а то су тзв. жене у сенци којима је потребно пуно охрабривања и поверења у систем да би пријавиле насиље. Такође, пријава насиља је истовремено и пут у неизвесност у смислу трајања процедура. И ако институције раде свој посао, некада не раде довољно брзо колико бисмо ми то желели а сновно правило је женама веровати. Сигурну кућу не треба мистификовати, јер скривена локација не пружа сигурност већ поверење у належне установе и институције, додала је Савовић.

Насиље не треба трпети, већ га треба пријавити без страха од последица, а стручна лица решење виде у подизању свести жена и друштва у целини да се насиље не сме сакривати. (РТВ)

Оставите одговор