У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ ДВА ЛАБУДА УГИНУЛА ОД ПТИЧИЈЕГ ГРИПА! АКТИВИРАН РЕГИОНАЛНИ КРИЗНИ ЦЕНТАР
У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ ДВА ЛАБУДА УГИНУЛА ОД ПТИЧИЈЕГ ГРИПА! АКТИВИРАН РЕГИОНАЛНИ КРИЗНИ ЦЕНТАР

У Западнобачком округу – на подручју општине Кула, код два угинула лабуда у претходне две недеље потврђена Авијарна инфлуенца код дивљих птица – птичији грип или куга која захвата живину.

У саопштењу објављеном на сајту општине Кула се наводи да су решењем Управе за ветерину утврђене мере које се спроводе у зараженом и угроженом подручју од заразне болести „Авијарна инфлуенца“ код дивљих птица изазвана високопатогеним вирусом Х5Н8, а у циљу сузбијања и спречавања ширења АИ, а након лабораторијске потврде Националне лабораторије за Авијарну инфлуенцу ВСИ „Краљево“ овог вируса у узорку угинулог лабуда у Кули, на Великом бачком каналу и лабораторијске потврде узрочника у угинулом лабуду на Великом бачком каналу између Сивца и Малог Стапара.

Надлежни су саопштили да се зараженим подручјем сматра круг од најмање 3 километра у полупречнику, а угроженим подручјем круг од најмање 10 километара у полупречнику од жаришта. На територији Западнобачког управног округа, активиран је Регионални кризни центар (РКЦ) за Авијарну инфлуенцу у чијем саставу су ВСИ „Сомбор“, Одсек ветеринарске инспекције Сомбор, ветеринарске станице са зараженог и угроженог подручја, ПУ Сомбор, представници општина Кула, Града Сомбора, општина Оџаци и Апатин, Ловачка удружења, надлежни ловни инспектор, а координацију над активностима РКЦ врши Национални кризни центар (НКЦ) Управе за ветерину. Узрочник Авијарне инфлуенце вирус Х5Н8, није зооноза, односно не преноси се са оболелих и заражених птица на људе, али може изазвати велике штете уколико се са дивљих птица пренесе на домаћу живину.

Ради спречавања ширења и сузбијања болести, обавезна је пријава сваког случаја угинућа дивљих птица, као и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на газдинству, надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару, саопштили су надлежни.

У зараженом и угроженом подручју је забрањен промет живине, сајмови перадарства и украсних птица и живине, промет јаја, меса и изнутрица пореклом од живине, изношење лешева живине из газдинстава, стајњака и употребљене простирке.

Обавезно је: Затварање домаће живине и птица у објекте на газдинству, Уништавање глодара и инсеката у објектима са живином и птицама, Постављање дезбаријере на улазу у двориште и објекте са живином, Обрада стајњака (простирка, осоке, стајско ђубриво) на начин којим ће се уништити сваки узрочник болести, стоји у саопштењу. (РТВ, Фото: Илустрација)

Оставите одговор