У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ 2.312 ОБОЛЕЛИХ ОД КОВИДА, СОМБОР ИМА 762 ИНФИЦИРАНЕ ОСОБЕ
У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ 2.312 ОБОЛЕЛИХ ОД КОВИДА, СОМБОР ИМА 762 ИНФИЦИРАНЕ ОСОБЕ

Институт за јавно здравље Војводине оцењује епидемиолошку ситуацију у Војводини као ванредну, са стабилизацијом тренда оболевања на високим нивоима. Управо је таква слика у Западнобачком округу, где је према данашњим подацима Завода за јавно здравље 2.312 оболелих од Ковида – 19. Радно време Ковид амбуланте се за време празника неће мењати, док Завод за јавно здравље неће радити само 1. јануара.

Бројке показују да је епидемиолошка слика боља, кажу епидемиолози сомборског Завода за јавно здравље и надају се да ће број оболелих од корона вируса у наредним данима падати. Међутим, каква ће слика бити после Нове године зависиће од поштовања свих прописаних мера.

  • Од почетка пандемије урадили смо скоро 8.000 тестирања. Надам се да ће ситуација бити боља и да ће мере дати жељене ефекте. Кула нам предњачи и тамо је пораст на 845 активних случајева, у Сомбору је тренутно 762 случаја, у Апатину је 308, и у Оџацима 397. Не радимо само 1. јануара, док све остале дане радимо редовно, каже др Гордана Цветић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Сомбор.

Број прегледаних пацијената током протеклих недељу дана је скоро исти, истичу у сомброској Ковид абуланти и додају да је од тестираних мање позитивних на корона вирус. Ковид амбуланта за време празника радиће редовно од 7 до 20 часова.

  • Укупан број прегледаних пацијената је 648 током протекле седмице, а број тетсираних 517, док смо у сомборску болницу упутили 102 пацијента. Пацијенти који су позитивни на корону су се углавном заразили путем блиских контаката и због тога што нису носили заштитну маску, објашњава др Здравко Хлодик, начелник Ковид амбуланте у Сомбору.

И у сомборској болници кажу да је слика нешто боља, али поручују да није време за опуштање. На Ковид одељењу тренутно се лечи 53 пацијента, два су на респиратору.

Поштовање мера за време предстојећих празника биће строго контролисане, поручују надлежни. (РТВ)

Оставите одговор