У ВОЈВОДИНИ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ОТКРИВЕНА 1.574,971 ТОНА ОПАСНОГ ОТПАДА! НА СПИСКУ ГРАДОВА И СОМБОР
У ВОЈВОДИНИ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ОТКРИВЕНА 1.574,971 ТОНА ОПАСНОГ ОТПАДА! НА СПИСКУ ГРАДОВА И СОМБОР

Инспектори Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине прошле године су у Војводини открили 1.574,971 тону опасног отпада. Од те количине, каже за „Дневник” в.д. помоћника секретара тог секретаријата Павле Рајков, 1.289,491 тона откривено је 29. октобра прошле године у новосадској Индустријској зони бб, а од преостале количине од 285,48 тона, по једна тона је пронађена у Сомбору и Панчеву, а остатак у Кикинди.

Због незаконитог складиштења опасног отпада полиција је прошле године у Војводини поднела шест кривичних пријава, а Секретаријат за заштиту животне средине једну. На питање која врста опасног отпада је откривено у октобру у Новом Саду и шта је урађено с њим, Рајков каже да је отпад тренутно у пластичној буради и да се углавном ради о одмашћивачу, прљавом уљу и акумулаторима.

– Отпад у Индустријској зони бб пронашли смо приликом ванредног теренског надзора над оператером „Ецо– логистица” са седиштем у Сељачких буна 43. Утврдили смо да је предузеће без дозволе ускладиштило опасан отпад у Индустријској зони бб у затвореном објекту. Случај смо одмах пријавили полицији и она је поднела кривичну пријаву против одговорног лица предузећа Александра У. Тренутно су у току предистражне радње и чека се главни претрес – каже Рајков.

Тај пример незаконитог складиштења опасног отпада није усамљен у Новом Саду. Подсетимо да је крајем јануара 2018. на простору некадашње фабрике ХИНС у Приморској улици на три локације пронађено 1.816 тона опасног отпада у резервоарима, насталог при преради уља и течних горива. Закупац просторије је било предузеће „Степ транс”, које је од 2012. године имало дозволу за складиштење, али само на једној локацији и за свега 32 тоне таквог отпада. За преостале две локације где је складиштило опасан отпад није имало одговарајућу дозволу.

Против власника „Степ транса” и још пет особа тада је поднета кривична пријава. Поступак у новосадском Основном суду још траје.

У Војводини је прошле године пронађено и 14 расходованих путничких аутомобила, чије делове су продавале особе које за тај посао нису регистроване.

– Такав посао се сматра противзаконитим и подлеже санкцијама јер, по закону, делове расходованих аутомобила могу стављати у промет само особе регистроване за такву врсту делатности – објашњава Рајков.

Опасан отпад пронађен је пре више од две године и у Панчеву, у некадашњој фабрици стакла. Новосадско предузеће „Промист”, чија је основна делатност увоз, складиштење и дистрибуција вештачких ђубрива, на неколико хектара око погона фабрике стакла лагеровало је yакове с вештачким ђубривом.

У Градској управи приликом расправе о извештају о безбедности сазнало се да, осим других врста ђубрива, на тој локацији има и већих количина амонијум-нитрата и стабилизованог амонијум-нитрата. Градска инспекција за заштиту животне средине приликом надзора констатовала је да је у складишту било 36.000 тона вештачког ђубрива, иако је „Промист” тражио дозволу за складиштење само 10.000 тона.

Против одговорних лица „Промиста” покренут је кривични поступак пред Основним судом у Панчеву, међутим, Тужилаштво је одустало од оптужнице и поступак је обустављен.

Одлагање опасног отпада у Војводини је оптерећено бројним проблемима, а један од кључних је што су санкције благе и што нема довољно инспектора. (Дневник)

Оставите одговор