У ТОКУ ПРИЈАВЕ УДРУЖЕЊА ЗА УЧЕШЋЕ НА ОСНИВАЧКОЈ СКУПШТИНИ САВЕЗА УДРУЖЕЊА ГРАДА СОМБОРА
У ТОКУ ПРИЈАВЕ УДРУЖЕЊА ЗА УЧЕШЋЕ НА ОСНИВАЧКОЈ СКУПШТИНИ САВЕЗА УДРУЖЕЊА ГРАДА СОМБОРА
  • Post category:Друштво

У протеклом периоду, радна група за израду нацрта Статута будућег Савеза удружења Града Сомбора припремила је радну верзију Статута, па су се створили предуслови за организовање оснивачке скупштине овог Савеза која је заказана за 25. јануар 2022. године са почетком у 16.30 часова. Предвиђено је да догађај траје око два сата, након чега ће бити обезбеђен кетеринг и освежење, а место одржавања ће бити накнадно одређено.

Услови за учешће удружења на Оснивачкој Скупштини су:

да је удружење регистровано у АПР-у у складу са Законом о удружењима и има седиште на територији Града Сомбора;
да је у протекле три године кроз минимум 3 реализована програма или пројекта реализовало активности у складу сациљевима удружења;
да удружење има нестраначки и недобитни карактер;
да је удружење засновано на демократским принципима удруживања;
да удружење не промовише нездраве животне стилове, друштвену сегрегацију, антисемитизам, фашизам, расизам, друштвену, етничку, националну нетрпељивост и нетолеранцију, насиље или било какав други облик дискриминације.

Удружење које жели да приступи оснивању Савеза, неопходно је да понесе попуњену изјаву о именовању делегата. Уколико именовани делегат није законски заступник удружења, потребно је да догађају присуствује и законски заступник ради потписивања и овере оснивачког акта.

На оснивачкој скупштини предвиђен је избор чланова Управног и Надзорног одбора, а делегати организација оснивачица моћи ће да предложе кандидате за ове органе. Сваки делегат моћи ће да предложи највише два кандидата за ове органе. Кандидати за чланове органа Савеза морају бити присутни на скупштини.

Представници Удружења који желе да учествују у оснивачкој скупштини треба да потврде своје учешће до 20. јануара 2022. године путем мејла soeducentar@yahoo.com и пошаљеу скенирану Одлуку о оснивању и приступању Савезу и изјаву о именовању делегата, а потписане и печатиране оригинале понесете на скупштину. Детаљније информације могу се пронаћи ОВДЕ.

Активности се реализују у склопу пројекта “Дијалог за развој Града Сомбора” који реализује Сомборски едукативни центар у партнерству са Центром за педагошке иницијативе, НВО „Женска алтернатива“ и Удружењем Рома „Бели Голуб“. Пројекат је финансиран кроз пројекат “Дијалог промена: Подршка реформама кроз сарадњу организација цивилног друштва и јавних власти” којим координира Београдска отворена школа у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије, Републичким секретаријатом за јавне политике Владе Републике Србије, Центром за јавне политике ЕУ Универзитета у Београду, Olof Palme Centrom као и у сарадњи са Уредом за удруге Владе Републике Хрватске, уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Србији.