У СРБИЈИ ОД СУТРА ЗАБРАНА КРЕТАЊА ОД 17 ДО 5 ЧАСОВА
У СРБИЈИ ОД СУТРА ЗАБРАНА КРЕТАЊА ОД 17 ДО 5 ЧАСОВА

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће вечерас предложити Влади Србије нове, тешке и драстичне мере, међу којима је то да ће од сутра полицијски час, односно забрана кретања за грађане трајати од 17 до 5 часова.

Он је рекао да ако грађани не буду поштовали мере у циљу спречавања ширења корона вируса да ће додатно бити продужена забрана кретања – од 13 часова, можда чак и 24 сата.

„Очигледно да не можемо да будемо довољно дисциплиновани“, нагласио је Вучић који се вечерас обратио на конференцији за медије.

ОД СУТРА НЕМА ПАРКОВА

На данашњој седници Владе Републике Србије, донете су најновије одлуке у вези са спречавањем ширења вируса COVID-19, а које се примењују вечерас од 20 часова:

обуставља се градски превоз на територији Републике Србије. Ова мера се не односи се на такси превоз, путничка возила (сопствени превоз) и превоз за запослене;

забрана кретања од 20 часова до 5 часова ујутру свакога дана, измењена је за дан недељу, тако да грађани старији од 65 година могу напуштати своје домове од 3 до 8 часова ујутру, у циљу куповине намирница у самопослугама или лекова у апотекама;

за сва лица млађа од 65 године период забране кретања мења се за суботу, када ће кретање бити забрањено од 20 часова до 3 часа ујутру;

забрањен је боравак у свим парковима и јавним површинама намењен за спорт и рекреацију;

забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од 5 особа. Трговинске радње, самопослуге, апотеке и слично не сматрају се јавним окупљањем у затвореном простору;

забрањује се рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека;

донета је одлука о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића. То не подразумева затварање угоститељских објеката, већ се угоститељима забрањује да своју делатност врше тако што би корисници услуга купљену храну и пиће конзумирали у самом објекту или у башти угоститељског објекта. То значи да грађанин може да купи храну и пиће „за понети“, а не може да купљену грану и пиће конзумира за столом или шанком у самом угоститељском објекту или у башти угоститељског објекта. Уколико угоститељ жели да врши своју делатност за време трајања ванредног стања, неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће за понети или да организује шалтер преко кога би се продавала храна и пиће без уласка у сам угоститељски објекат. При томе радници у угоститељском објекту морају да буду опремљени одговарајућом хигијенско-техничком опремом за спречавање ширења заразне болести. Суштина Одлуке је да се забрани улазак грађана у угоститељске објекте и баште угоститељских објеката, а све у циљу њихове заштите од вируса ЦОВИД-19.Стога се ова одлука не односи само на ресторане и кафиће, већ и друге предузетнике (кладионице, ауто-перионице, играонице…) који су омогућавали корисницима својих услуга да за столом или шанком конзумирају храну и пиће коју било купују или добијају бесплатно.

Све усвојене мере имају за циљ искључиво очување живота и здравља, стога је потребна највећа могућа дисциплина.

Град Сомбор, као и Влада Републике Србије апелује на све грађане, да се најстроже придржавају донетих мера како бисмо из ове битке, сви заједно, изашли као победници.

Оставите одговор