У СОМБОРУ ЗА ПЕТ МЕСЕЦИ РЕГИСТРОВАНО ДЕВЕТ СЛУЧАЈЕВА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА
У СОМБОРУ ЗА ПЕТ МЕСЕЦИ РЕГИСТРОВАНО ДЕВЕТ СЛУЧАЈЕВА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Још један чин вршњачког насиља потресао је Сомбор. Малолетног М.Г. претукла је група вршњака испред једног кафића.

Напад на малолетног Сомборца М.Г. један је од девет случајева вршњачког насиља који су се догодили у Сомбору за протеклих 5 месеци. Прошле године забележено је 16 напада на малолетнике од стране вршњака. Све нападе карактерише бруталност, а резултати овог последњег, жртву су највероватније заувек одвојили од атлетске стазе.

  • Изашао је у град, дошло је до туче, њега су напали 5-6 момака и то се види на неким видео снимцима који су људи из СУП-а мени потврдили. Чак петорица или шесторица су га напали, тукли су га и поломили му јагодичну кост и самим тим он више не сме да тренира. Државна првенства и првенство Војводине је било, а тог викенда је било и сениорско првенство државе где он није могао да наступи, испричала је Мира Трифунов, тренер Ак „Маратон“ Сомбор.

У вишем јавном тужилаштву у Сомбору кажу да се са посебном пажњом прилази случајевима вршњачког насиља .

  • Од степена поремећаја понашања зависи тежина васпитне мере која ће бити изречена. Конкретно Виши суд у Сомбору изрекао је васпитне мере судског укора, појачан наџор од стране родитеља и посебне обавезе друштвено корисног рада, рекао је Дарко Кулић, виши тужилачки помоћник у вишем јавном тужилаштву у Сомбору.

Психолози кажу да су осим физичког, све су присутнији облици електронског насиља и социјалног изопштавања, а више фактора утиче на повећан број случајева вршњачког насиља. Један од најчешћих су проблеми у породици.

  • У ситуацијама где имамо дисфункционалну породицу, где родитељи решавају проблеме тако што се свађају, тако што се вређају или физичким насиљем. На неки начин дете усваја модел понашања и када мало одрасте, оно управо у неким сличним ситуацијама примењује сличан начин, каже Богдан Шкорић, психолог у СТШ у Сомбору.

Према истраживању које је рађено у средњој техничкој школи у Сомбору, једна трећина малолетника живи у непотпуним породицама, па је и то један од разлога што су деца која одрастају без једног од родитеља веома често склона насиљу. Статистика каже да је свако друго дете осетило неки облик вршњачког насиља, али да у већини случајева детету жртви нико не помогне. (РТВ)