У СОМБОРУ СВЕЧАНО ОТВОРЕНА „ЛИКОВНА ЈЕСЕН“
У СОМБОРУ СВЕЧАНО ОТВОРЕНА „ЛИКОВНА ЈЕСЕН“

Традиционална изложба савременог српског сликарства „Ликовна јесен”, свечано је отворена јуче у Културном центру „Лаза Костић” и у Галерији Градског музеја. Централна изложба под називом „Слика у доба опште медијализације” посвећена је најактуелнијим тенденцијама у савременом сликарству, а пратеће изложбе су „Мурали свакодневља” и „Фантастична фигурација на размеђи векова”.

  • Овогодишња ликовна јесен састоји се из три изложбе. У Галерији савремене уметности Градског музеја Сомбор је централна изложба, а на њој излаже 18 младих уметника са по два рада. Изложба се одвија под називом “Слика у доба медијализације”. У галерији Културног центра имаћете прилику да видите и изложбу “Фантастична фигурација на размеђе векова” Владимира Дуњића а поред тога, радови који се налазе испред музеја су део стрит арт поставке које се назива “Мурали свакодневља”. Ово је једна ликовна смотра, која је по мом неком скромном мишљењу једна од најзначајних и то не само у Србији, него можда и на простору бивше Југославије, рекла је директорка Културног центра Весна Шашић.

Награду „Милан Коњовић” ове године добио је Владимир Дуњић.

  • Награда као и свака награда је увек неки подстрек за убудуће, једино што мени ова награда изгледа некако коначна, животно дело, као ја сада имам животно дело, а ја тек планирам да правим животних дела, тако да ово у ствари треба буде неки подстрек за даљи рад, изјавио је Дуњић.

Никшићанин Тадија Јањичић добио је награду “Ликовна јесен”.

  • Наравно да ми награде импонују када се десе, мада се то ретко дешава. За „Ликовну јесен“ наравно да сам знао, јер је то стара манифестација и има дугогодишњи континуитет, традицију. Надам се да ће опстати, да ће успети да држи тај континуитет и у наредном периоду, да ће се развијати, те да ћемо гледати још занимљивих изложби, рекао је Тадија.

Стручна комисија за избор радова за ове изложбе била је у саставу Славица Попов, кустос Галерије савремене уметности у Зрењанину, Сава Степанов, ликовни критичар из Новог Сада и Драган Стојков, академски сликар из Сомбора и Београда.

Сви посетиоци Централну изложбу могу да погледају до 26. октобра, док ће пратеће изложбе бити постављене до 6. новембра.

Оставите одговор