У СОМБОРУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ТАМБУРАШКЕ ПРИЧЕ ИЗ ДАВНИНА“
У СОМБОРУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ТАМБУРАШКЕ ПРИЧЕ ИЗ ДАВНИНА“

Сомборска промоција књиге „Тамбурашке приче из давнина“ аутора Зорана Кнежева одржана је јуче у Великој сали зграде „Жупаније“, под покровитељством Града Сомбора.

Књига је енциклопедијског карактера, састоји се од 32 поглавља и 220 наслова на укупно 751-ој страни. Она описује историјат тамбурашке музике на овим просторима, тамбурашких састава, оркестара, садржи 1301 фотографију, биографије и интервјуе са чувеним именима тамбурашке музике, а нека имена враћа и чува од заборава.

Књигу „Тамбурашке приче из давнина“ и њеног аутора представио је мр Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, који је казао да је Кнежев захваљујући свом великим ентузијазму, труду и раду успео да састави овакву књигу.

Аутор књиге, Зоран Кнежев, хроничар и публициста рекао је да му је за стварање књиге било потребно 10 година рада, а да је до идеје да напише овакву књигу дошао захваљујући великом интересовању људи за ову тему.

  • Када сам видео интересовање људи, да заиста воле да чују тамбурашке приче, поготово о некадашњим тамбурашима што су свирали у кафанама, одлучио сам се да један део моје будуће књиге о Војводини буде приче о тамбурашима који су некада свирали у Војводини. Међутим, када су мени почели да се јављају људи из разних места, кад су чули којом се тематиком бавим и кад сам почео да одлазим у места и да интервјуишем људе, да разговарамо о тамбурашима, то је било (материјала), искрено бар још пола није могло да стане у ову књигу, рекао је Кнежев.

Милан Степановић, завичајни историчар и публициста града Сомбора овом приликом је говорио о историји тамбураша и тамбуре у Сомбору, а његови радови на ову тему имају свој удео у књизи Зорана Кнежева.

Представљање књиге „Тамбурашке приче из давнина“ употпунио је музички наступ Милана Прунића Думе, барда тамбурашке музике Војводине и „Сомборских тамбураша“ под водством Марка Парчетића.