У СОМБОРУ ПОЧЕО СА РАДОМ ЦЕНТАР ЗА КОНТРОЛУ ДИЈАБЕТЕСА
У СОМБОРУ ПОЧЕО СА РАДОМ ЦЕНТАР ЗА КОНТРОЛУ ДИЈАБЕТЕСА
  • Post category:Друштво

Дом здравља „др Ђорђе Лазић“ у Сомбору је међу првима у Србији који је у сарадњи са Светском здравственом организацијом покренуо процес увођења нове услуге у превенцији и лечењу дијабетичара. Истичу да све више људи болује од ове болести, те да је важно не само на време открити, већ за оне који је имају ставити под контролу.

Носилац пројекта је сомборски Дом здравља, а реализује се уз сарадњу са локалном самоуправом, Саветом за здравље, Општом болницом „Др Радивој Симоновић“, Заводом за јавно здравље и Центром за социјални рад.

У сомборском Дому здравља почео је са радом Центар за контролу дијабетеса, у којем ће пацијенти обављати детаљне контролне прегледе и лабораторијске налазе. Циљ је да се на упућеним пацијентима открије у којем стадијуму је болест и како је узнапредовала, те да се спречи ампутација екстремитета, губитак вида и друге последице.

Центар за контролу дијабетеса налази се у Мирној улици у склопу Опште медицине Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“.

Сенади Канурић је дијабетес откривен пре две године, истиче да редовно обавља прегледе, како би шећер ставила под контролу.

  • Радећи редовне контроле крви, пошто сам срчани болесник, откривена ми је шећерна болест. Ја сам сада срећна зато што могу без чекања доћи овде и не морам да чекам на прегледе, каже Сенада Канурић, пацијент из Сомбора.

У Дому здравља истичу да има око пет процената становништва оболелих од дијабетеса, а сумња се да је много више оних код којих ова болест још није откривена.

  • Оно што је новина са Центром за превенцију дијабетеса је да растерећујемо лекаре који су иначе врло заузети администрацијом и великим бројем пацијената, па на жалост то зна ићи на уштрб квалитета пружених услуга нарочито у неким превенцијама, где можемо са добром обрадом пацијента и едукацијом јако пуно да помогнемо да не дође до тежих компликација, каже др Емеше Ури, директорка Дома здравља „др Ђорђе Лазић“ Сомбор.
  • Ту смо да спречимо компликације до којих може да доведе шећерна болест. Променом начина живота може се доживети стота. Дијабетес треба ставити под контролу, они који имају дијабетес треба да се потруде да дијабетес нема њих, каже Весна Михаљчић, виша медицинска сестра Дом здравља „др Ђорђе Лазић“ Сомбор.

Дијабетес зову „тихим убицом“, јер се открива тек када настану компликације. Поред контроле пацијената, Центар са ординацијом у сомборском Дому здравља је покренут да би се у јединствени информациони регистар евидентирали сви пацијенти са картоном праћења развитка ове болести до стављања под контролу. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.